Kommuner hyrer lobbyister: 10.000 i bonus pr. statslig arbejdsplads der skaffes

Flere kommuner smider skattekroner efter lobbyister for at få fingrene i statslige arbejdspladser. Men det er på kant med loven, vurderer ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen ventes inden nytår at præsentere den næste udflytning af statslige arbejdspladser.

Det har fået flere kommuner til at købe sig til lobbyister, der forsøger at præge den politiske beslutning af placeringerne. 

Men den praksis er på kant med loven, mener lektor.

quote Der udbetales en bonus på 10.000 kroner per statslig arbejdsplads, som regeringen i sit udspil vedrørende udflytning af statslige arbejdspladser fastslår, skal udflyttes til Nakskov

Thomas Knudsen, kommunaldirektør i Lolland Kommune

- Kommunerne må gerne generelt informere om, hvad de kan tilbyde, hvis staten placerer en arbejdsplads hos dem. Men det der med at købe sig til politisk indflydelse, det er ikke en kommunal opgave. Det er statens opgave at beslutte, hvor en bestemt styrelse skal ligge, lyder det fra ekstern lektor i kommunalret på Aarhus Universitet, Klaus Josefsen, der peger på, at det kan være i strid med kommunalretten.

Flere kommuner har haft pungen fremme

Alligevel er der flere kommuner, der benytter sig af denne metode. 

En rundspørge fra TV 2 viser således, at Business Region Århus, som er en sammenslutning af 12 østjyske kommuner, har brugt 29.000 kroner om måneden (uden moms) siden den 1. marts 2017. 

Henrik Hvidesten
Læs også
Borgmester: De statslige udflytninger nytter
Henrik Hvidesten
Læs også
Borgmester: De statslige udflytninger nytter

Mens Varde- og Skive Kommune har brugt mellem 45.000 kroner og 65.000, har både Horsens- og Bornholms Kommune hver brugt 100.000 kroner.

Flere kommuner har haft pungen fremme

Alligevel er der flere kommuner, der benytter sig af denne metode. 

En rundspørge fra TV 2 viser således, at Business Region Århus, som er en sammenslutning af 12 østjyske kommuner, har brugt 29.000 kroner om måneden (uden moms) siden den 1. marts 2017. Mens Varde- og Skive Kommune har brugt mellem 45.000 kroner og 65.000, har både Horsens- og Bornholms Kommune hver brugt 100.000 kroner.

I en mail til TV 2 skriver kommunaldirektør Thomas Knudsen: 

- Der udbetales en bonus på 10.000 kroner per statslig arbejdsplads, som regeringen i sit udspil vedrørende udflytning af statslige arbejdspladser fastslår, skal udflyttes til Nakskov, og en tilsvarende bonus på 8000 kroner per statslig arbejdsplads, som regeringen i sit udspil vedrørende udflytning af statslige arbejdspladser fastslår, skal udflyttes til Maribo. Ud over dette har vi betalt 55.000 i opstartsomkostninger, der modregnes, såfremt bonus kommer til udbetaling. 

Rasmus Hee Haastrup
Læs også
Efter udflytning af arbejdspladser: Det var min chance
Rasmus Hee Haastrup
Læs også
Efter udflytning af arbejdspladser: Det var min chance

Og den praksis møder bred opbakning i lokalsamfundet. Ifølge ejendomsmægler René Hansen fra Nybolig i Maribo er der et stort behov for de mange arbejdspladser: 

- Jeg støtter fuldt ud, at kommuen gør brug af det her, for vi er nødt til at gøre noget. Kommer der nye arbejdspladser, kommer der også flere mennesker og dermed mere liv i områderne og de forskellige byer. Og det vil virkelig gavne Lolland.

Med regeringens første udflytningsrunde blev der flyttet knap 4000 arbejdspladser til provinsen. 


Nyhedsoverblik