Kampen mellem sensommer og efterår giver silende regn over Danmark

Temperaturforskellen mellem Sydeuropa og Nordeuropa er stor i efteråret, og på grænsen mellem varmen og kulden er vejret ofte intenst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regnen siler ned i store dele af Danmark, og det er der en helt særlig forklaring på. 

Vi er nemlig lige på grænsen mellem sensommer og efterår i øjeblikket i den forstand, at polarfronten, som adskiller kold luft mod nord fra lun luft mod syd, bugter sig lige hen over Danmark.

Og når kontrasterne mellem kulden og varmen er store, er der mulighed for både masser af regn og blæst.

Sådan er det netop tirsdag, hvor et større regnvejr trækker hen over landet med 5 til 15 millimeter regn til Jylland, lokalt endda mere, og regn til alle i Danmark.

 
  Foto: TV2 Vejret

Regn og blæst når året går på hæld

En front skaber altid forhold, hvor varm og fugtig luft bliver tvunget til vejrs. Resultatet er, at luften på det nærmeste bliver vredet som en våd karklud, så det regner hele vejen langs fronten.

Polarfronten er særlig intens om efteråret og igen til foråret, hvor temperaturforskellen mellem Sydeuropa og Nordeuropa er store, og på den tid af året bølger den desuden ofte hen over Danmark ad flere omgange.

 
  Foto: TV2 Vejret

Derfor oplever vi typisk de store regnvejr og efterhånden også blæsevejr, når året går på hæld.

Højt over polarfronten finder vi den tilhørende jetstrøm, som er en lang stribe af intens blæst oppe i den højde, hvor passagerfly ofte befinder sig.

Jetten er med til at sende det ene lavtryk efter det andet, og deres tilhørende regn- og blæsevejr, ind over vores del af Europa.

Placeringen af fronten afgør, om det er sensommervejr eller efterårsvejr

Når det bliver vinter ligger fronten og jetten langt syd for os, og så bliver vejret mere roligt igen. Det samme sker om sommeren, når fronten er langt nord for Danmark.

Lavtrykkene går simpelthen uden om Danmark, når vi har stabilt sommer- og vintervejr.

I den kommende tid vil polarfronten være tæt på Danmark, men om en uges tid kan den finde på at slå et stort slag mod nord, så vi igen kan få et pust af varme og sensommer fra syd.


Nyhedsoverblik