Husk solcremen: Højt UV-indeks i dag

Vejret fås næsten ikke bedre - og derfor strømmer folk i dag udendørs for at slikke sol - men vær opmærksom: UV-indekset er højt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

​Majvejret viser sig i dag fra sin pæneste side med temperaturer der i dag når op på 27 grader, og giver os årets hidtil varmeste dag

Samtidigt er der næsten ingen vind, og solen skinner mange steder fra en himmel med få skyer. Med andre ord er der masser af gode grunde til at komme udendørs og nyde majsolen under åben himmel.

Men man skal alligevel være på vagt - for i øjeblikket slipper der ekstra meget ultraviolet stråling ned til jordoverfladen.

Tyndt ozonlag og bleg hud

Der er flere faktorer der spiller ind når man skal vurdere hvor meget UV-stråling der når overfladen. For det første spiller solhøjden ind. Jo højere Solen står på himlen, jo mere direkte passerer strålerne gennem atmosfæren, og dermed er der mere energi der når overfladen.

Heldigvis bliver en stor del af de farlige UV-stråler absorberet af ozonlaget der som en tynd hinde befinder sig omtrent 24 kilometer over jordoverfladen. Jo tykkere ozonlaget er, jo mere UV-stråling bliver der absorberet.

Selvom der normalt er tykkere ozonlag over Danmark i forårsmånederne, så er højtryk normalt lig med lidt tyndere ozonlag, og da der netop befinder sig et større højtryk nær landet, så er ozonlaget lidt tyndere end normalt.

Vinterblege danskere

Derfor slipper der mere UV-stråling ned til overfladen, hvilket - udover at give os en solbrun kulør - også kan give solskoldninger der på sigt kan udgøre en helbredsrisiko.

Desuden er mange danskere på denne tid af året fortsat vinterblege efter mange måneder uden udsættelse for sollys. Denne manglende tolerance overfor solens stråler gør, at man lettere bliver forbrændt.

Både i dag og i morgen kan UV-indekset nå op omkring 6-6,3, og det betyder at den gennemsnitlige dansker bliver solskoldet på lidt under 30 minutters ophold i direkte sollys midt på dagen.


Nyhedsoverblik