Halv måneds nedbør på et døgn kan give oversvømmelser

Der er risiko for våde veje og aquaplaning flere steder i Danmark det kommende døgn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Man risikerer oversvømmelser flere steder i den sydøstlige del af landet, når et intenst og langvarigt regnvejr rammer de områder, som fik op til en halv meter sne under kuldebølgen.

Risikoen er størst på Sydsjælland, Lolland, Falster og Møn, for her er jorden allerede våd, og man kan få omkring 25 millimeter regn det næste døgns tid. 

Man kan derfor meget vel se frem til oversvømmede marker, vand på vejene og problemer for folk, som skal grave i forbindelse med byggearbejder de kommende dage.

Kombinationen af smeltevand og intens regn giver overskud af vand

Regnvejret er allerede begyndt mandag formiddag omkring og øst for Storebælt, og frem til tirsdag eftermiddag fortsætter regnen over stort set de samme områder.

Et lavtryk øst for Danmark sender langvarig og intens regn ind over Sjælland, Lolland, Falster og Møn og til dels Sydfyn og Langeland. Selvsamme områder fik op til en halv meter sne under kuldebølgen, og den sne er smeltet nu.
Et lavtryk øst for Danmark sender langvarig og intens regn ind over Sjælland, Lolland, Falster og Møn og til dels Sydfyn og Langeland. Selvsamme områder fik op til en halv meter sne under kuldebølgen, og den sne er smeltet nu. Foto: TV 2 Vejret

Man kan forvente mellem 20 og 30 millimeter regn, de steder hvor der kommer mest. På en gennemsnitlig marts måned falder der 46 millimeter nedbør. Et relativt langsomtløbende lavtryk lige øst for Danmark sender fugtig luft ind over den sydøstlige del af landet, og det giver langvarig regn her.

I løbet af kuldebølgen, som ramte Danmark i slutningen af februar og begyndelsen af marts, fik man masser af sne i selvsamme områder. I relativt lunt vejr de sidste par dage er det meste af den sne smeltet igen, så jorden er mættet med vand, og nogle steder ligger der ligefrem vand på jorden.

Yderligere mængder af vand fra oven vil derfor med stor sandsynlighed kunne give problemer med lokale oversvømmelser og aquaplaning på vejene i det sydøstlige Danmark.

Der er således al mulig grund til at være ekstra påpasselig i trafikken det kommende døgns tid, for de steder, hvor der ikke kommer regn, er der risiko for tåge.


Nyhedsoverblik