Fysioterapeuten guider: Sådan undgår du rygskader ved havearbejde

Danskerne går i haven uden at tænke over, at det faktisk er rigtig hårdt for kroppen - og det kan være farligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mange danskere går i disse dage i haven for at gøre den klar til den forestående sommer, men mange bærer sig også forkert ad, når de først har gang i haveredskaberne. Og det kan resultere i rygskader.

Det oplever fysioterapeut Mark Abildhauge fra FysioDanmark hvert forår, hvor han behandler nogle af de mange danskere, der ender med at få en rygskade af havearbejdet.

Han råder folk til at følge otte råd, når de kaster sig ud i havens aktiviteter.

- Undervurder ikke havearbejde. Det er træning – og god træning – for kroppen, men det kan være en god ide at "varme op", så din krop er klar over, den skal til at arbejde. Lav nogle øvelser for ryggen - foroverbøjninger, bagudbøjninger, sidebøjninger samt rotationer, siger Mark Abildhauge og fortsætter:

- Disse øvelser kan man også kalde "oplysningsøvelser". De kan nemlig fortælle dig, om der skulle være noget stivhed eller låsning i ryggen, som du skal passe på, når du skal i gang med dit arbejde.

Fysioterapeutens råd til arbejdet i haven

  1. Variér dit arbejde. Skift mellem at luge, rive, grave, samle op og så videre.
  2. Husk at holde gode pauser undervejs. Sæt eksempelvis alarmen på dit ur, så du holder pauser med et passende interval for dig.
  3. Husk at drikke noget vand undervejs.
  4. Det er vigtigt at løfte korrekt. Og her er der mange, der kommer til at løfte med ryggen. Det kan give skader. Bøj i stedet i benene – og brug dermed hele din krop til at løfte med.
  5. Undgå at arbejde med armene i en vinkel, der er over 90 grader i for lang tid af gangen. Brug i stedet en stige.
  6. Lige meget hvad du laver, skal du altid være i en position, så næse og tæer kigger i samme retning. Det gør, at du ikke vrider for meget i ryggen.
  7. Husk altid at stå lige med kroppen på en stige. Vær ikke doven, selvom den skal flyttes mange gange, når du eksempelvis klipper hæk.
  8. Skulle uheldet være ude, hvor du alligevel kommer til at lave en forkert bevægelse, som giver smerter, så fortsæt aldrig. Det vil kun udsætte helingsprocessen.
thomas_rasmussen_maribo.jpg
Læs også
Trods køligt vejr og blæst: Nyd dagen i dag
thomas_rasmussen_maribo.jpg
Læs også
Trods køligt vejr og blæst: Nyd dagen i dag

Nyhedsoverblik