Forgiftningsmistanke: Familie søgte lægehjælp flere gange før to børns død

Allerede om mandagen følte flere familiemedlemmer sig syge, men først torsdag gik alvoren op for myndighederne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En familie fra Haslev på Sydsjælland befinder sig fortsat på Rigshospitalet, efter de torsdag i sidste uge mistede to børn med mistanke om svampeforgiftning.

Men nu viser det sig, at familien allerede i dagene op til dødsfaldene søgte lægehjælp adskillige gange.

Mandag var familien hos deres praktiserende læge, tirsdag var den ældste datter på 15 år, der senere afgik ved døden, på Næstved Sygehus, og onsdag blev samme datter tilset af vagtlægen.

Alligevel lykkedes det ikke at opdage, hvor syge børnene var, eller hvad de fejlede, inden den 15-årig pige og en yngre bror torsdag afgik ved døden. 

Sygehus mente, at datter led af maveinfektion

Allerede mandag den 16. oktober følte flere i familien sig syge, og forældrene opsøgte derfor deres egen læge, fortæller bekendte af familien til TV 2.

Det var dog den 15-årige datter Naomi, der havde det værst, og tirsdag nat blev hun derfor undersøgt på Næstved Sygehus. Her nåede de frem til, at hun formentlig led af en maveinfektion på virusbasis, og hun fik derfor behandling og blev sendt hjem igen.

Sent tirsdag aften kontaktede familien så Patience Mashamba, der har kendt familien, siden de kom til Haslev som kvoteflygtninge for to år siden.

Han er tolk og frivillig i Røde Kors, og familien bad ham nu om hjælp til at få den ældste datter på sygehuset, da hun var syg. Han ringede derfor til lægevagten.

- Mens vi ventede på lægevagten, siger hun: ”Jeg vil dø, jeg vil dø. Mor hjælp mig. Kan I ikke ringe til ambulancen?”, siger Patience Mashamba. 

Afskrevet som blærebetændelse

Da vagtlægen nåede frem natten til onsdag, ringede han til sygehuset i Næstved, hvor pigen var blevet tilset natten forinden.

Efter at have talt med den vagthavende på børneafdelingen, bad han Naomi tage en urinprøve, hvorefter lægen ifølge Patience Mashamba fortæller familien, at hun har blærebetændelse.

Det er selv om, pigen havde haft opkast og diarré, som ikke er typiske symptomer på blærebetændelse.

- Nej, men du kan få det, fordi der er diarré, og så kan man blive smittet af de bakterier, der er ved diarréen, siger Henning Orsholt, der er chef for vagtlægerne, og som har fået fuldmagt af familien til at udtale sig til TV 2 om, hvad der står i journalen. 

Endnu et barn udviste sygdomstegn

Under vagtlægens besøg kom faren i familien bærende med endnu et sygt barn, en yngre datter ved navn Natali, og bad lægen om også at kigge på hende.

- Han viste lægen, at hun også var i dårlig tilstand, og spurgte om han kunne få hjælp. Lægen sagde: ”Jeg er ikke kommet for hende dér”, og at han ikke kunne kigge på Natali. Så han ville ikke kigge på hende, hævder Patience Mashamba.

Den del af forløbet kan vagtlægechefen dog ikke bekræfte. Det fremgår ikke af de optegnelser, han er i besiddelse af.

- Det kommer an på en konkret vurdering, men hvis man opfatter, at et barn er alvorligt syg, når man er ude at besøge et andet familiemedlem, så vil man normalt selvfølgelig kigge på det barn. Det hører jo med til lægegerningen, siger Henning Orsholt. 

To børn er stadig i kritisk tilstand

Torsdag formiddag modtog alarmcentralen så opkaldet om, at den 15-årig pige var bleg og havde vejrtrækningsproblemer.

Det var først her, at det lægefaglige personale på stedet konkluderede, at fire børn udviste alvorlige symptomer, som kunne tyde på forgiftning. Familien blev derefter i hast fragtet til sygehuse i Køge, Slagelse, Roskilde og København og senere samlet på Rigshospitalet.

Torsdag aften bekræftede Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at den 15-årige og et yngre barn var afgået ved døden.

To af børnene var søndag stadig i kritisk tilstand. Den ene er pigen Natali, den anden er hendes yngre søster Esperance. De har begge fået foretaget organtransplantation henholdsvis søndag og mandag.

Det er stadig ikke endeligt fastslået, hvad der gjorde familien syge.


Nyhedsoverblik