Eksperter: Konflikten er aflyst

Der er indgået forlig på hele det kommunale område, fortæller forhandlerne Anders Bondo Christensen og Michael Ziegler kort før middag fredag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er indgået et stort forlig på det kommunale område.

Dermed står 500.000 ansatte i landets kommuner til at få ny overenskomst, og planerne om strejker og lockout er afblæst.

At der er faldet en aftale på plads på hele det kommunale område betyder dog ifølge flere eksperter også, at udsigten til konflikt er aflyst.

- Når der nu ligger et delforlig på det regionale område og et stort forlig på det kommunale område, så lægger det et enorm pres på de statslige forhandlere om at finde en løsning, siger Bent Greve, der er arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet.

Aftale skal til afstemning

For at forliget endeligt kan falde på plads, skal det først til afstemning i baglandet hos både arbejdsgivere og lønmodtagere.

Her forventes forliget dog at blive vedtaget.

- Vi er rykket væk fra konfliktbordet med det her resultat. Det skal først til afstemning, og medlemmerne skal sige deres mening, om det Anders Bondo, Dennis Kristensen og de andre har bedrevet. Men der er meget mere ro på nu, siger Henny Christensen, redaktør hos Avisen.dk

Ifølge chefredaktør på Børsen, Niels Lunde, er der også så meget ro på, at konflikt ikke længere er muligt.

- Jeg tør godt vove det ene øje og sige, at konfliktet er aflyst nu. Det skal vedtages, det er rigtigt. Der er stadig en procesrisiko, men med det, der er nu på det kommunale område, er der også lagt til rette for, at man kan lave et forlig på det statslige område, siger han.

Den danske model har vist sit værd

Den danske model, hvor arbejdsgiverforeninger og fagforeninger indgår frivillige aftaler, er i løbet af de sidste par måneder flere gange blevet kaldt ’truet’, på grund af udsigten til konflikt.

Ifølge Bent Greve, så har modellen dog nu vist sit værd.

- Det er en bekræftelse af, at den danske model kan fungere, selvom parterne kan stå langt fra hinanden og være uenige på nogle områder. Så kan de efter en periode faktisk godt finde en fælles løsning, siger han.

Der mangler fortsat at blive indgået en overenskomst på det statslige område og på det regionale område for medlemmer af FTF og Akademikerne.


Nyhedsoverblik