Efteråret kan blive det mest regnfulde i 33 år

Vi mangler blot to millimeter regn for, at efteråret bliver det vådeste siden midten af 80'erne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Føler man, at efteråret har været vådt, så er der bestemt noget om snakken. Foreløbige tal for september, oktober og november fra dmi.dk viser nemlig, at efteråret med stor sandsynlighed bliver det vådeste siden 1984. 

Med 286 millimeter regn til og med den 27. november er vi blot en enkelt millimeter fra regnmængden i efteråret 1990, og da vi med stor sandsynlighed får endnu et par millimeter, inden efteråret er omme, skal vi kigge helt tilbage til efteråret 1984 for at finde et vådere et af slagsen. 

Her fik man hele 295 millimeter. 

Det var især september og oktober, som var våde, mens november rent nedbørsmæssigt er tættere på normalen og faktisk en smule under til dato. 

Mild og fugtig Atlanterhavsluft kendetegnede efteråret 

Efter sommeren fulgte september med milde og fugtige vinde fra sydvest i de første tre uger af måneden. I den periode fik Danmark mest regn, og samlet set blev det til 109 millimeter på landsplan for alle 30 dage i efterårets første måned.  

I Syd- og Sønderjylland fik man mest vand med 156 millimeter, mens nordjyderne blot fik 73 millimeter – hvilket dog er to millimeter over normalen. 

Hele efteråret er kendetegnet ved lange perioder med vinde fra vestlige retninger, og det har bragt mild og fugtig luft ind over os fra Atlanterhavet sammen med adskillige fronter og lavtryk. 

Resultatet er mange og våde regnvejrsdage. 

Efteråret giver normalt 233 millimeter nedbør, mens det vådeste efterår til dato i dansk vejrhistorie er målt i 1967 med 327 millimeter.  


Nyhedsoverblik