DF efter blotter-sag: Vi skal løsne reglerne for selvtægt

Retsekspert kalder det en trussel mod retssamfundet, hvis man løsner reglerne for selvtægt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danskerne skal i højere grad have mulighed for at udøve selvtægt, når de bliver krænket eller udsat for en anden forbrydelse.

Det mener Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen.

- Hvis man går ud i det offentlige rum og smider bukserne foran børn eller andre i øvrigt, så er man ikke på ret grund. Så er der noget galt med en. Så lad være med med at gøre det. Man skal også lade være med at tømme butikkerne og begå kriminalitet. Vi bruger alt for meget tid på hele tiden at have ondt af dem, der gør det, siger han til TV 2 og tilføjer:

- Vi kan ikke sætte alt frit. Der skal være regler i et samfund. Men jeg mener godt, at man kan løsne op for reglerne på det her område.

Mor slipper for straf for selvtægt

Udtalelsen kommer i kølvandet på Højesterets dom i en sag, hvor en mor på Facebook havde delt et billede af en mand, der havde blottet sig for hendes datter.

Moderen blev først frikendt, men siden dømt i både by- og landsretten for overtrædelse af persondataloven. Højesteret valgte imidlertid at afvise sagen. Ikke fordi moderen havde gjort ret, men derimod fordi anklagemyndigheden havde begået en teknisk fejl ved at tiltale hende for noget, hun allerede var blevet frifundet for tidligere.

Er det okay at lægge et billede af en gerningsmand op på Facebook? Det var det spørgsmål, Højesteret i dag skulle tage stilling til.

Selve spørgsmålet om retten til selvtægt tager domstolen ikke stilling til, og det ærgrer Peter Kofod Poulsen:

- Ud fra et politisk perspektiv havde det været rart at have en klokkeklar dom, siger han.

Vil stille folk til ansvar

Dansk Folkeparti har flere gange fremsat beslutningsforslag, der skal gøre det nemmere for borgerne at dele billeder på Facebook og andre sociale medier og hjemmesider.

- Ikke for at dømme, men for at gøre det lettere at henvende sig til politiet, hvis man ved noget, så folk kan blive stillet til ansvar. Så må det være politiets ansvar at tage sig af sagen, og domstolenes opgave at dømme, siger Peter Kofod Poulsen.

Konservative er skeptiske

TV 2 ville gerne have hørt justitsminister Søren Pape Poulsens (K) holdning til Dansk Folkepartis ønske om at løsne reglerne for selvtægt, men han har ikke været mulig at træffe for en kommentar.

I stedet siger de konservatives retsordfører, Naser Khader, at han gerne hører nærmere om, hvad Dansk Folkeparti forestiller sig:

- Men i udgangspunktet er jeg skeptisk, fordi man risikerer at hænge uskyldige mennesker ud, påpeger han.  

Retsekspert frygter glidebane

Den skepsis bør Naser Khader ifølge retsekspert og tidligere formand for Det Kriminalpræventive Råd, professor emeritus, Eva Smith, holde fast i. Giver regeringen efter for Dansk Folkeparti, vil det nemlig være en direkte trussel mod samfundet, mener hun:

- Et retssamfund kendes på, at vi også opfører os ordentligt over for dem, vi ikke kan lide. Det er jo nemt nok til at give rettigheder til dem, vi godt kan lide, men hvis vi begynder at tage retsgarantier, som vi andre har, fra dem, vi ikke kan lide, så har vi ikke længere et retssamfund, siger Eva Smith.

Sagen om moderen, der delte fotoet af en blotter på Facebook, har allerede haft den konsekvens, at loven om blufærdighedskrænkelse er blevet ændret, så det i dag er muligt at give hårdere straffe.


Nyhedsoverblik