Danskerne bryder loven - stor stigning i beslaglæggelser af cannabisolie

Næste år kan cannabisolie sandsynligvis udskrives på recept, men der er for lidt viden på området til at læger kan vogte over det, lyder kritik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mange danskere er tilsyneladende villige til at bryde loven for at få fat på cannabisolie til medicinsk brug.

De danske toldmyndigheder har siden sidste år konfiskeret flere forsendelser med den ulovlige olie, og også politiet melder om en stigning i antallet af beslaglæggelser. 

Politikerne forventes i næste uge at vedtage en forsøgsordning, som fra 2018 vil gøre det muligt for læger at udskrive cannabisolie på recept til udvalgte patientgrupper.

quote Efterhånden som man bliver mere og mere træt i løbet af dagen, breder det sig længere og længere op. Det har lagt en dæmper på det også

Knud Kalsgaard, bruger af cannabisolie

Imens fortsætter danskerne med det ulovlige køb af cannabisolie.

Tallet stiger

Ifølge de nyeste tal fra Rigspolitiet blev der sidste år beslaglagt 408 kapsler eller ampuler med cannasbisolie. Det tal er i år steget til 1902.

Sidste år beslaglagde politiet 13,1 liter cannabisolie i flydende form. I år er vi næsten på niveau med sidste år, selvom året ikke er slut endnu - 12,5 liter er beslaglagt. 

Claus Moffe Nielsen
Læs også
”Moffe” anklaget for at sælge cannabisolie for over 2,7 millioner kroner
Claus Moffe Nielsen
Læs også
”Moffe” anklaget for at sælge cannabisolie for over 2,7 millioner kroner

Det har lagt en dæmper på det

Knud Kalsgaard fra Mejrup ved Holstebro er en af dem, der bruger cannabisolie. Han er sclerosepatient og førtidspensionist, og han fortæller, at cannabisolien hjælper mod kramper, spasmer og nervesmerter.

- Efterhånden som man bliver mere og mere træt i løbet af dagen, breder det sig længere og længere op. Det har lagt en dæmper på det også. Det giver ro i kroppen, siger Knud Kalsgaard.

Han har tidligere fået ordineret cannabisolie fra Glostrup Apotek, der som det eneste apotek i Danmark fremstiller cannabismedicin. 

quote Det er et af problemerne, når vi skal til at udskrive det. At vi faktisk ikke ved ret meget om, hvordan det forskellige virker

Anders Beich, Dansk Selskab for Almen Medicin

- Men det er mere eller mindre kunstigt fremstillet, så det havde jeg ingen virkning af. Jeg brugte det ellers i en måneds tid. Men der var overhovedet ingen virkning. Så jeg vendte tilbage til det, jeg kunne købe på nettet, siger Knud Kalsgaard.

Ved ikke, hvordan det virker

Formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, kan godt forstå, hvis danskerne har fået en forventning om, at cannabisolie er godt for mange ting. Også i Knud Kalsgaards tilfælde, fordi der netop er påvist en veldokumenteret virkning for sclerosepatienter.

Alligevel synes Anders Beich, det er en dårlig ide at gøre det muligt for lægen at udskrive cannabisolie på recept. Der er nemlig mange forskellige indholdsstoffer i cannabisolie. 

Moffe fristforlængelse
Læs også
Om lidt over et år må læger ordinere medicinsk cannabis
Moffe fristforlængelse
Læs også
Om lidt over et år må læger ordinere medicinsk cannabis

- Det er et af problemerne, når vi skal til at udskrive det. At vi faktisk ikke ved ret meget om, hvordan det forskellige virker, siger han.

Læger kan ikke vogte over området

Han mener derfor, det er problematisk, hvis der næste år kommer en forsøgsordning, som gør det muligt for lægen at udskrive cannabisolie på recept til udvalgte patientgrupper. Det er en "halv lovliggørelse", mener han.

- Det er en urimelig position at sætte os i. Det sætter os som praktiserende læger til at vogte over et område, vi har rigtig svært ved at afgøre på. For hvem skal have det, og hvem skal ikke have det? Dem, vi kommer til at sidde tilbage med, er ikke sclerosepatienterne, understreger han.

quote I virkeligheden ser det ud som om, at hvis man ryger det, har det den bedste virkning og de færreste bivirkninger. Og man vil næppe tro, at politikerne vil bede lægerne om at få folk til at ryge cannabis

Anders Beich, Dansk Selskab for Almen Medicin

et er nemlig speciallæger, som tager hånd om sclerosepatienterne, mens det derimod bliver overladt til de praktiserende læger at tage sig af de patienter, hvor det er svært at afgøre om cannabismedicinen kan gavne.

- Der er mange mennesker, som har smerter og andre problemer, som de bruger cannabis imod. Og så længe vi ikke ved ret meget om det, er det svært at lade læger råde over en ny kategori, som hverken er et lægemiddel eller en vaccination, siger Anders Beich.

Frigiv cannabis eller lad love være

Som det ser ud nu, vil de praktiserende læger skulle skrive cannabismedicin ud til patienter under et område, der hedder "kroniske smerter" og "nervesmerter".

Claus Moffe Nielsen
Læs også
Claus ”Moffe” Nielsen er sigtet for at sælge cannabisolie: Jeg stopper nu
Claus Moffe Nielsen
Læs også
Claus ”Moffe” Nielsen er sigtet for at sælge cannabisolie: Jeg stopper nu

Og på netop det område er der i øjeblikket ekstremt dårlig viden om, hvilke patienter cannabismedicinen ville virke på, forklarer Anders Beich, som i stedet eftersøger flere forsøg på området, der i højere grad kan klargøre, hvilke patientgrupper, der ville få gavn af cannabismedicin.

- I virkeligheden ser det ud som om, at hvis man ryger det, har det den bedste virkning og de færreste bivirkninger. Og man vil næppe tro, at politikerne vil bede lægerne om at få folk til at ryge cannabis, siger han.

Derfor opfordrer han istedet politikerne til enten at frigive cannabis helt eller lade loven være, som den er på nuværende tidspunkt.


Nyhedsoverblik