Arbejdstilsyn: Skorstensfejere kan bare tøjre sig til skorsten

Efter stadfæstelse af bøde på 50.000 kroner: Skorstensfejerne må selv bestemme, hvordan de sikrer sig, fastslår Arbejdstilsynet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skorstensfejermester Arne Pedersen fra Vordingborg skal betale 50.000 kroner i bøde for manglende sikkerhed. Det har Østre Landsret mandag slået fast.

Østre Landsrets afgørelse er en stadfæstelse af en dom fra Retten i Nykøbing Falster.

Ifølge Arbejdstilsynet skal man være sikret mod fald, når man arbejder i højder. Skorstensfejerne må dog selv bestemme, hvordan det foregår, oplyser Arbejdstilsynet.

- Hvis man engang imellem skal på taget, så må man godt bruge en stige op til taget og en tagstige videre. Det er, når man er oppe ved selve skorstenen, man skal sikre sig, at man er gjort fast. Det er bestemt ikke nødvendigt med lifte eller stilladser i alle tilfælde. Man kan jo gøre sig fast til skorstenen med en løkke.

- Det er vigtigt, at den enkelte skorstensfejermester vurderer i hver enkelt situation, hvad der skal til, for at arbejdet kan foregå forsvarligt, siger Charlotte Hougaard Juhl, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet bag anmeldelse

Den dømtes forbrydelse består i, at han to gange i 2014 skal have ladet en ansat stå på en tagryg uden at være sikret mod fald.

Det var oprindeligt Arbejdstilsynet, der politianmeldte Arne Pedersen for brud på arbejdsmiljøloven.

- Man skal ikke kunne falde ned, uanset om man er tømrer eller murer eller – som i denne sag – skorstensfejer. Det handler om sikkerheden. Man må ikke kunne falde ned, og det er ikke anderledes for skorstensfejere end for alle mulige andre, siger Charlotte Hougaard Juhl.

Vil have sagen til Højesteret

I dommen lægger Østre Landsret vægt på, at den ansatte i de to konkrete tilfælde godt kunne have brugt firmaets lift til at udføre arbejdet.

Skorstensfejermesterens advokat Henrik Høpner oplyser, at han formodentlig vil søge om at få sagen prøvet ved Højesteret.


Nyhedsoverblik