På kant med loven: Butiksejer deler overvågningsvideo af indbrudstyv

Natten til tirsdag var der indbrud i Andreas Frosts grill. Han valgte derefter at offentliggøre en video af tyveriet, selvom det kan være ulovligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ejeren af en grill i Fuglebjerg, Andreas Frost, lagde tirsdag en overvågningsvideo op på sin Facebook-profil. Videoen viser en tyv kravle ind ad vinduet i hans forretning, hvorefter tyven tømmer kasseaparetet.

Men en sådan deling af overvågningsvideoer er på kant med loven. Tidligere er der set eksempler på butiksejere, som er dømt til bøder for udstilling af tyve på Facebook.

Vi har snakket med Andreas Frost for at høre, hvorfor han valgte at dele en video, der potentielt kunne straffe ham selv.

Hvad håber du at få ud af at dele videoen?

- Jeg håber, at finde ud af hvem det er, så jeg kan kontakte politiet og fortælle dem, hvor de skal køre hen. Nu hvor de ikke selv har ressourcer til at tage sig af den slags småting.

Risikerer bødestraf

Har du gjort dig nogle overvejelser, om at det er ulovligt?

- Jeg har gjort mig overvejelser omkring det, og jeg tager det ikke så tungt. De er maskeret, så er det jo ikke ulovligt, så vidt jeg er orienteret. I værste tilfælde kan jeg få en bøde på 5.000 kroner. 

Læs også
Politiet kom ikke ved indbrud: Lagde tyven på Facebook
Læs også
Politiet kom ikke ved indbrud: Lagde tyven på Facebook

Der er en paragraf, der siger, at du kan få bøde eller fængselsstraf op til seks måneder. Tanken om det vil ikke afskrække dig for at gøre det?

- Nej, det vil det helt sikkert ikke. Så havde jeg ikke gjort det jo.

Det er risikoen værd

Hvorfor gør du det?

- Det har jo noget at gøre med, at hvis der er nogle inde på ens ejendom, så er det rart at vide hvem det er, ikke? Sådan har jeg det i hvert fald, og sådan tror jeg også mange andre har det.

Så dét er risikoen værd at dele den her video?

- Ja, det er 5.000 kroner. Så det er det helt sikkert.

Har du også sendt videoen til politiet?

- Nej, jeg har fortalt dem, hvor de kan finde den.

Opfordrer folk til at dele videoer

Har det så givet pote at dele videoen?

- Ja. Der er en vagtmand, der har set dem og fulgt efter dem. Han har set, hvilken bil de kørte i, hvor de kørte hen, og hvilken ejendom de gik ind i.

Hvad har politiet sagt til de oplysninger?

- De har sagt, at med de informationer jeg har givet dem, har de ikke nok til at gå videre med det. På trods af de ved, hvilken ejendom, de er gået ind i efterfølgende.

Håber du så på, at det bliver tilladt for butiksejere at dele videoer som din?

- Nej, for det kommer helt sikkert ikke til at ske. Men jeg vil da opfordre folk til bare at gøre det alligevel.

Indrømmer: Det er på kant med loven

Hvorfor vil du opfordre til det?

- Fordi det hjælper politiet med deres efterforskning, når de ikke selv har ressourcerne til det. Det er en god måde at få det ud på. Politiet gør jo ikke andet end at få informationerne og så lade det ligge. Det her er jo en god måde at få det spredt på.

Men det er jo også selvtægt at gøre det.

- Ja, det kan man sige. Det er lige på grænsen til at være ulovligt, men nu er de jo maskeret.

Og det er fint at udøve den selvtægt?

- Havde de ikke været maskeret, så havde jeg nok lige tænkt mig om en ekstra gang. Havde de nu ikke været maskeret, så havde jeg måske sløret ansigtet.

Hvilken straf kan man risikere ved at dele overvågningsbillder af en tyv?

Straffelovens § 264 d. 
Med bøde eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, der uberettiget videregiver meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden. Bestemmelsen finder også anvendelse, hvor meddelelsen eller billedet vedrører en afdød person.

Tidligere eksempel:
I 2008 blev guldsmedeforretningen Diamanten i Aarhus røvet. Guldsmeden Preben Randløv lagde billeder fra butikkens overvågningskamera på YouTube. Datatilsynet meldte herefter guldsmeden til politiet, og byretten idømte ham en bøde på 2.000 kroner. Han blev senere blev frifundet ved landsretten.

 

TV ØST har forsøgt at få en kommentar fra politiet, dog uden held.


Nyhedsoverblik