Overraskende tal: Kun halvt så mange overlever hjertestop i Region Sjælland

Hjerteforeningen og Lægeforeningen er dybt bekymret over situationen med hjertestop i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis man falder om med hjertestop i Region Sjælland, har man markant ringere chance for at overleve end i landets andre regioner. Det skriver Jyllands-Posten.

De overraskende tal stammer fra en registerundersøgelse, som Hjerteforeningen og forskere fra Aarhus Universitetshospital har lavet ud fra data fra Dansk Hjertestopregister.

Mens kun seks procent af hjertestoppatienterne var i live en måned senere i Region Sjælland, var det 12-14 procent i resten af landet.

- Det er dybt foruroligende med så markant forskel i overlevelsen. Disse tal er meget alvorlige, og dem kan vi ikke ignorere, siger direktør i Hjerteforeningen Kim Høgh.

Lægeforening vil have akutambulancer tilbage

I en pressemeddelelse peger lægeforeningen på, at region Sjælland i 2011 afskaffede læger i lægeambulancer og akutbiler - men vil gerne have en undersøgelse af, hvorfor chancerne for overlevelse i Region Sjælland er så meget dårligere endi resten af landet.

- Chancen for at overleve et hjertestop i Region Sjælland er faldet siden 2011, hvor regionen som den eneste af de fem regioner valgte at skrotte lægebiler. Det er veldokumenteret, at lægebiler gør en forskel for patienterne, når det handler om at redde liv i akutte situationer som hjertestop. Derfor opfordrer vi Region Sjælland til at genindføre lægebiler, så man også her kan tilbyde borgerne den samme akuthjælp som i landets øvrige regioner, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.    

Han peger på, at der bør være knyttet en lægebil til alle landets 21 akutsygehuse - også dem i Region Sjælland. I fem ud af seks situationer, hvor patienter er i livsfare, er der brug for behandling, som kun kan varetages af en læge, siger han.

Lægerne skal ifølge foreningen også være med til at afgøre, hvor patienterne med hjertestop skal køres hen. Tallene i undersøgelsen viser nemlig, at kun seks procent af patienterne med hjertestop køres direkte til et hjertecenter, mens det sker med op mod 60 procent af patienterne i resten af landet.


Nyhedsoverblik