Over 42.000 sjællændere lider af diabetes: Nu kan hjælpen være på vej

Diabetesramte patienter i Region Sjælland kan i fremtiden blive behandlet på nye diabetesklinikker betalt af Novo Nordisk. Regionsrådet mødes i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere end 42.000 mennesker lider af diabetes i Region Sjælland.

Nu kan hjælpen være på vej i form af nye diabetesklinikker finansieret af en af verdens største multinationale medicinalvirksomheder.

Novo Nordisk Fonden står klar i kulissen med en 10-årig bevillig til Region Sjælland, der skal styrke diabetesindsatsen i regionen: Et nyt Steno Diabetes Center med fire nye klinikker, der vil kunne behandle 10.000 patienter.

I dag skal politikere i Regionsrådet beslutte, om de vil godkende etableringen af Steno Diabetes Center Sjælland og samarbejdet med Novo Nordisk.

- Vi håber, der kommer en diabetesfunktion i Region Sjælland, der bliver stærk, og som bygger videre på de eksisterende enheder, siger Jannik Hilsted, der er chef for Steno Grants hos Novo Nordisk Fonden.

Antal diabetikere i de fem regioner:

Region Hovedstaden
Diagnosticerede type 1-diabetikere og type 2-diabetikere: 70.600 

Region Syddanmark
Diagnosticerede type 1-diabetikere og type 2-diabetikere: 55.800

Region Midtjylland
Diagnosticerede type 1-diabetikere og type 2-diabetikere: 54.450

Region Sjælland
Diagnosticerede type 1-diabetikere og type 2-diabetikere: 42.275

Region Nordjylland
Diagnosticerede type 1-diabetikere og type 2-diabetikere: 27.650

Fire diabetesklinikker på eksisterende sygehuse

Diabetesindsatsen skal koordineres af en regional enhed på Holbæk Sygehus, hvor centerdirektør og stab er placeret.

Men modsat de fire andre regioner i landet, er der i Region Sjælland ikke tale om et centralt placeret center, men derimod fire diabetesklinikker, der skal placeres på eksisterende sygehuse i Holbæk, Slagelse, Køge og Nykøbing Falster.

Indholdsmæssigt bliver det det samme som i de andre regioner, forsikrer Novo Nordisk. Men det bliver dog noget billigere at lave en oprustning sammenlignet med etablering af et stort center som nybyggeri i de andre regioner.

- De får samme muligheder for at lave forskning og klinisk behandling som på de andre centre i de øvrige regioner. Det er billigere at lave oprustning, men det betyder ikke nødvendigvis, at der skal føres flere penge til andre områder, siger Jannik Hilsted fra Novo Nordisk.

Aktuelt har Steno Diabetes Centrene enten startet aktiviteter – eller starter aktiviteter i 2018 – i midlertidige lokaler i fire regioner: Hovedstaden, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland.

Ingen økonomisk gevinst for Novo Nordisk

I de andre fire regioner er drejebøgerne godkendt og samarbejdsaftaler med Novo Nordisk indgået. Novo Nordisk Fonden har allerede bevilget godt 6,5 milliarder kroner til fire regionale centre og vil samlet set formodentlig ende med at have bevilget mere end syv milliarder kroner.

Ifølge chefen for Steno Grants hos Novo Nordisk Fonden vil det nye center ikke komme til at give et økonomisk afkast.

- For selve virksomheden betyder det meget lidt. Samlet set har vi en omsætning i Danmark på én procent, siger Jannik Hilsted.

quote For selve virksomheden betyder det meget lidt. Samlet set har vi en omsætning i Danmark på 1 procent

Jannik Hilsted, chef for Steno Grants hos Novo Nordisk Fonden

- Det er fonden, der går ud og finansierer det. Man laver en vidensmæssig- og kvalitetsmæssig investering her.

Kan betyde lokale arbejdspladser

Region Sjælland står for driftsansvaret. Den formelle opstartsdato for Steno Diabetes Center Sjælland og dermed bevilligen er den 1. januar 2019. Frem mod denne dato skal bestyrelsen for centret træde sammen, og de centrale stillinger slås op og besættes.

diabetes_sukkersyge.jpg
Læs også
Til kamp mod sukkersyge: Regionen tættere på stort diabetescenter
diabetes_sukkersyge.jpg
Læs også
Til kamp mod sukkersyge: Regionen tættere på stort diabetescenter

Det kan ifølge Novo Nordisk kaste nye lokale arbejdspladser af sig.

- Det kan man ikke udelukke. Det vil jeg gætte på, det vil. Mange af de aktiviteter, der skal i gang, vil kunne besættes lokalt, siger Jannik Hilsted fra Novo Nordisk.

Et enstemmigt samtaleudvalg har allerede peget på Lise Tarnow som centerdirektør for det kommende Steno Diabetes Center Sjælland. Etableres centret som forventet efter godkendelse af Region Sjælland og Novo Nordisk fortsætter Lise Tarnow som centerdirektør.

Drejebogen fremlægges til godkendelse i Regionsrådet i dag, hvorefter Novo Nordisk Fondens bestyrelse skal behandle sagen den 4. september 2019.

Regionsrådet har Steno Diabetes Center Sjælland som punkt på dagsordnen til dagens møde.

Læs mere her.

Steno Diabetes Center Sjælland

  • En regional enhed, hvor centerdirektør og stab er placeret (fysisk placeret i tilknytning til Holbæk Sygehus).
  • Fire diabetesklinikker på eksisterende sygehuse (SUH Køge, Slagelse Sygehus, Nykøbing F. Sygehus og Holbæk Sygehus).
  • En videns- og behandlingsklinik i Psykiatrien til patienter med psykiatrisk sygdom og samtidig diabetes (placeret i Psykiatrihuset i Slagelse).
  • Behandlingsaktiviteter på børneafdelingerne for børn og unge med diabetes (placeret på hhv. SUH Roskilde, Slagelse Sygehus, Nykøbing F. Sygehus og Holbæk Sygehus).
  • Videns- og forskningsaktiviteter i relation til det særlige fokus på ulighed i sundhed på alle sygehusenheder.

Nyhedsoverblik