Orø risikerer at miste sin brandstation: - Det er ikke forsvarligt

Beredskabsstyrelsen er kritisk overfor planen om at nedlægge brandstationen på Orø og i stedet lave et særligt ø-beredskab uden uddannede brandfolk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Brandstationen på Øro skal nedlægges, og i stedet skal der oprettes et særlig ø-beredskab uden uddannede brandfolk.

Sådan er planenerne hos Det fælleskommunale Vestsjællands Brandvæsen, som er i gang med at udarbejde en plan for risikobaseret dimensionering af beredskabet. Som led i den proces har et udkast til planen været i høring hos Beredskabsstyrelsen.

quote Jeg har da fuld forståelse for, at man skal spare rundt omkring. Men man kan ikke spare på sikkerheden

Jens Blok, formand for Orø Beboerforening

Men planen får hård medfart. Det skriver Beredskabsinfo.

Orø kan ikke sammenlignes med andre øer i området

Orø Brandstation skal erstattes af et særligt ø-beredskab. Det betyder, at beredskabet ikke længere består af uddannede brandfolk men i stedet hører under Kirke Hyllinge brandstation.

Orø har næsten 900 fastboende indbyggere, og derfor mener styrelsen ikke, at Vestsjællands Brandvæsen kan kopiere modellen med ø-brandvæsen, som i dag f.eks. anvendes på Nekselø, der har 18 indbyggere.

- Beredskabsstyrelsen finder ikke, at Orø kan sammenlignes med de andre øer i brandvæsenets dækningsområde, og styrelsen finder derfor ikke, at den foreslåede ændring vil være forsvarlig eller i overensstemmelse med de grundlæggende hensyn bag tilrettelæggelsen af brandvæsenet i Danmark, skriver Beredskabsstyrelsen i en udtalelse til Vestsjællands Brandvæsen ifølge Beredskabsinfo.

jens.jpg
Læs også
Øboer om spareforslag på brandvæsnet: - Man kan ikke spare på sikkerheden
jens.jpg
Læs også
Øboer om spareforslag på brandvæsnet: - Man kan ikke spare på sikkerheden

Vestsjællands Brandvæsen mener ellers det modsatte, som i en analyse har konkluderet, at der kan opretholdes et forsvarligt serviceniveau med et ø-beredskab på Orø.

- Man skal ikke spare på sikkerheden

Forslaget udspringer af en to millioner kroners besparelse, som Vestsjællands Brandvæsen, er blevet pålagt og som Holbæk, Sorø, Odsherred, Kalundborg og Lejre kommuner er en del af.

En omlæggelse af Orø Brandstation til et ø-beredskab forventes at give en besparelse på op til 590.000 kroner. Forslaget falder ikke i god jord hos Jens Blok, der er formand for Orø Beboerforening.

- Jeg har da fuld forståelse for, at man skal spare rundt omkring. Men man kan ikke spare på sikkerheden. Det er jo et basisvilkår, at vi skal kunne føle os trygge, har Jens Blok tidligere udtalt til TV ØST.

Holbæk Kommune vil videreføre brandstationen

Det ser ikke ud til, at Vestsjællands Brandvæsen umiddelbart har planer om at ændre dimensioneringsplanen på baggrund af Beredskabsstyrelsens kritik.

Holbæk Kommune har givet udtryk for, at de vil tilkøbe en videreførelse af brandstationen på Orø, men brandstationen vil ikke indgå i dimensioneringsplanen. Således vil den frit kunne nedlægges, hvis kommunen ikke længere ønsker at betale ekstra.

Den endelige udgave af dimensioneringsplanen skal i den kommende tid til behandling i ejerkommunerne.

RETTELSE
Clock10. sep 2018, kl. 10:43
Tidligere fremgik det ikke, at der er tale om en citatartikel fra Beredskabsinfo.dk. Det er rettet. TV ØST beklager fejlen.

 


Nyhedsoverblik