Oplever ofte hverdagssexisme: - Jeg er ikke et bytte

20-årige Linnea Jensen fra Slagelse oplever ofte at blive befølt i byen – på de allermest intime steder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

20-årige Linnea Jensen fra Slagelse var i byen. Hun var ude for at have det sjovt. Pludselig får hun øje på en lidt ældre fyr, der kigger længe og intenst på hende.

- Så går han direkte hen til mig og berører mit underliv uden at sige ét ord. Han tager mig i skridtet, som om det var helt normalt. Han virkede påvirket, men det er bestemt ikke nogen undskyldning, siger hun til TV ØST.

Linnea Jensen, der nu bor i København, har tit oplevet at blive gramset på i byen. Og noget tyder på, at det er en generel tendens.

I hvert fald blev der alene i vores region anmeldt 117 tilfælde af befølinger i 2016, og det er næsten en fordobling i forhold til året før.

quote Så går han direkte hen til mig og berører mit underliv uden at sige ét ord. Han tager mig i skridtet, som om det var helt normalt

Linnea Jensen, 20 år

- Jeg er blevet berørt i skridtet, på brysterne og på røven. De mest intime steder, fortæller Linnea Jensen.

Reagerer ikke

Og faktisk er noget af det, der provokerer hende mest, den måde som mændene reagerer på, når hun konfronterer dem med, at de har overtrådt hendes grænse.

- Jeg spurgte ham, der tog mig i skridtet, hvad han havde gang i, og hans reaktion var: Hvad mener du? Det er en lidt spøjs reaktion så kort efter, at han virkelig har brudt min intimsfære. Han kunne slet ikke se, at han havde gjort noget galt, siger hun. 

Læs også
Faithfull blev befamlet i nattelivet: - Det var virkelig ubehageligt
Læs også
Faithfull blev befamlet i nattelivet: - Det var virkelig ubehageligt

-  Det er rigtig ubehageligt, fordi jeg har oplevet det så mange gange. Jeg bliver mere og mere indebrændt og irriteret. Jeg er ikke et bytte. Jeg er et helt almindeligt menneske, og du har ikke ret til at gøre, præcis hvad du vil ved mig, når jeg bare står i det offentlige rum.

Vil overveje politianmeldelse

Den unge kvinde har dog aldrig anmeldt episoderne til politiet, men det er noget, hun vil overveje kraftigt at gøre i fremtiden.

quote Jeg er ikke et bytte. Jeg er et helt almindeligt menneske, og du har ikke ret til at gøre, præcis hvad du vil ved mig

Linnea Jensen, 20 år

- Det burde man gøre. Når det sker så ofte, og det ikke har nogen konsekvenser, så betyder det, at det er blevet normalt. Så jeg vil helt sikkert overveje at anmelde det næste gang, afhængigt af hvor grov situationen er, siger Linnea Jensen.

Hun mener nemlig, at der er brug for en kulturændring i Danmark.

- Det handler om at italesætte og konfrontere problemet. Helt fra vi er børn, lærer vi, at ”den man tugter, elsker man”, og at drengene kun driller, fordi de kan lide dig. Drilleriet involverer ofte fysisk kontakt. Og det accepterer man, forklarer den unge kvinde. 

080115AI_dISKOKUGLE.jpg
Læs også
Markant stigning i sager om beføling
080115AI_dISKOKUGLE.jpg
Læs også
Markant stigning i sager om beføling

- Kunne man lære drengene at vise, at de kan lide en, på en anden måde end med fysisk kontakt? Jeg tror, vi tager konsekvenserne af de her befølinger for givet, og det er vigtigt at italesætte, siger hun.

Linnea Jensen er veninde med 20-årige Faithfull Jönsson, og hun var til stede og blev selv befamlet, da Faithfull oplevede at blive gramset på af en mand efter en bytur i Slagelse.

Et klap bagi i eller en hånd i skridtet midt på dansegulvet eller i baren. Markant flere kvinder anmelder den slags krænkelser end tidligere, fortæller  p4 Sjælland. Tal fra Danmarks statistik viser, at alene i 2016 modtog politiet i vores region 117 anmeldelser om befølinger.  Det er næsten en fordobling af antallet af anmeldelser i forhold til året før.  Vi har talt med to unge kvinder fra Slagelse, der begge har været udsat for ufrivilligt at blive befølt af mænd.

Nyhedsoverblik