Borgmester: Omlægning af Asnæsværket gavner klima og kommune

Asnæsværket i Kalundborg skal være mere grønt. Det kan skabe flere arbejdspladser i Kalundborg Kommune, lyder det fra borgmester Martin Damm (V).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke kun skovens smukke natur og luftens fri fugle, der får glæde af den grønne omlægning af Asnæsværket.

Også Kalundborg Kommune kan se frem til en mere bæredygtig fremtid. Sådan lyder det i hvert fald fra borgmester Martin Damm (V).

- Det er klart, at nu skal der ombygges, og det vil give lidt flere arbejdspladser nu og her, men på den lange bane vil det trække rigtig mange arbejdspladser til. Den styrkede grønne profil, vi får, vil tiltrække flere virksomheder og dermed flere arbejdspladser, siger borgmesteren.

For ifølge Martin Damm betyder denne omlægning, at de store produktionsvirksomheder ville kunne have en bæredygtig profil, men fortsat på konkurrencedygtige vilkår.

Og denne fremtid ser lys og grøn ud langt frem i tiden.

quote Vi har årligt et sted mellem 40-60 delegationer fra Asien, der kommer til Kalundborg for at få viden om, hvordan vi både sørger for en stærk industri og samtidig en stærk grøn profil

Borgmester Martin Damm (V)

Gør en forskel på landsplan

Mandag kom det nemlig frem, at Novo Nordisk, Novozymes, Kalundborg Forsyning og DONG Energy har indgået en 20-årig aftale, der sikrer varmeværket en fremtid som bæredygtig energikilde.

Som det er nu, er Asnæsværket Danmarks største kulfyrede kraftvarmeværk, men det bliver altså allerede fra denne sommer ombygget til træflisfyr. Og træflis bliver betragtet som CO2-neutralt.

Det glæder Kalundborgs borgmester, at kommunen ikke bare sikrer arbejdspladser, men også får en mere grøn profil.

- Jeg tror, når vi får gjort boet op, så er vi nogle af dem, der har reduceret CO2-forbruget allermest i hele landet. Så vi har ikke bare sænket vores eget forbrug, men vi har gjort en stor forskel på landsplan. Og når man virkelig kan se, at man flytter noget ved klimaet, så er det skønt at være vidne til, siger en stolt borgmester. 

Kalundborg Havn
Læs også
Milliardbeløb skal give Asnæsværket grønnere fremtid
Kalundborg Havn
Læs også
Milliardbeløb skal give Asnæsværket grønnere fremtid

Mere kendt i Kina

Men faktisk har Kalundborg Kommune længe brandet sig på at være grønne. Som Martin Damm (V) fortæller, så har kommunen kaldt sig selv ”den grønne industrikommune” i mange år. Det er bare ikke alle, der ved det.

- Jeg plejer at joke med, at vi er mere kendte i Kina, end vi er i København. Vi har årligt et sted mellem 40-60 delegationer fra Asien, der kommer til Kalundborg for at få viden om, hvordan vi både sørger for en stærk industri og samtidig en stærk grøn profil, fortæller borgmesteren.

For at understrege betydningen af den nye energitype, så skal det siges, at Novo Nordisk på globalt plan reducerer deres produktionsudledning af CO2 med hele 45 procent som følge af aftalen. 

kulkraner1.jpg
Læs også
Asnæsværkets kulkraner bliver fjernet
kulkraner1.jpg
Læs også
Asnæsværkets kulkraner bliver fjernet
Statoils raffinaderi i Kalundborg
Læs også
Spildevand skal give Kalundborg billigere fjernvarme
Statoils raffinaderi i Kalundborg
Læs også
Spildevand skal give Kalundborg billigere fjernvarme

Nyhedsoverblik