Ombygning af Ringsted Station bliver over 500 millioner kroner dyrere

En massiv underbudgettering betyder, at ombygningen af Ringsted Station kommer til at koste knap én milliard kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ringsted Station er under ombygning. Den skal nemlig rustes til at kunne klare endnu flere tog, når den nye højhastighedsbane mellem Ringsted og København åbner i maj 2019.

Men det ser ud til at blive en dyr omgang for Banedanmark, der står bag ombygningen, for der er blevet foretaget en massiv underbudgettering.

quote Det er selvfølgelig ikke godt nok

Peter Jonasson, økonomidirektør i Banedanmark

I første omgang godkendte transportpolitikerne en budgettering på 440 millioner kroner.

Nu viser en gennemgang af budgettet, at prisen på ombygningen kan blive dobbelt så høj. Den nye pris lyder således på 961 millioner kroner.

Det skriver Ingeniøren.

- Ringsted Station er et delprojekt under det store projekt København-Ringsted til 10 milliarder korner. Derfor har Ringsted Station ikke haft nok opmærksomhed. Vi har simpelthen ikke været opmærksomme på, hvor kompleks tilslutningen til Ringsted Station er, og derfor kommer vi afsted med et delprojekt, som er voldsomt underbudgetteret. Det er selvfølgelig ikke godt nok, siger Banedanmarks økonomidirektør, Peter Jonasson til Ingeniøren.

Fordyrelsen betyder, at forligskredsen nu har valgt en alternativ løsning for ombygningen. Den indebærer, at planerne om at flytte to spor og udvidelse af en perron samt hastighedsopgraderinger må droppes.

Peter Jonasson forklarer til TV ØST, at Ringsted Station ikke har fået nok opmærksomhed.

- Ringsted Station har som delprojekt under det store projekt København-Ringsted ikke haft nok opmærksomhed. Vi har simpelthen ikke været opmærksomme på hvor kompleks, tilslutningen til Ringsted Station er, og derfor kommer vi afsted med et delprojekt, som er voldsomt underbudgetteret. Det er selvfølgelig ikke godt nok, forklarer han og fortsætter:

- Ringsted Station indgår i projektet København-Ringsted, der samlet set er et projektet til 10 milliarder kroner. Det er ikke nogen undskyldning. Jeg kan klart konstatere, at Ringsted Station ikke har fået nok opmærksomhed, og det har vi taget konsekvensen af nu.

- Det er beklageligt

- Fejlen skulle have været opdaget tidligere, og det er beklageligt, at det ikke er sket. Ligeså skulle det lave budget aldrig have fået lov til at ligge til grund for projektet. Da budgetfejlen bliver opdaget i efteråret 2017, sætter vi gang i en afdækning af problemets omfang med hjælp af eksterne eksperter. Det er først i denne sammenhæng, at omfanget af problemet bliver klart for os, siger Peter Jonasson.

 - Som konsekvens af denne sag har vi gennemført en gennemgang af projektet med ekstern bistand, vi har yderligere centraliseret vores økonomiresurser og økonomistyring – således at der ikke længere kan fastlægges decentrale budgetter i projekterne, tilføjer han.

Hvor skal de penge, som ikke var med i den oprindelige budgettering, komme fra?

- Vi har udskudt nogle af vores fornyelsesprojekter. Det er primært et sporvedligeholdelses-projekt, vi havde planlagt på Høje Taastrup Station. Hertil kommer en række mindre projekter, svarer Peter Jonasson.

Udskudt Ringstedbane bliver med færre afgange

I sidste uge kom det frem, at pendlerne må vente til maj 2019, før de kan få gavn af den nye Ringstedbane.

Til den tid bliver det med færre afgange end det, der ellers var blevet lovet. I stedet for fem tog i timen i hver retning, bliver der kun to, når banen åbner til sommer.

Dobbeltdækkertog på ringsted station
Læs også
Ringstedbanen får færre afgange end forventet
Dobbeltdækkertog på ringsted station
Læs også
Ringstedbanen får færre afgange end forventet

Udskydelsen skyldes netop den omfattende ombygning af Ringsted Station samt det såkaldte signalprojekt, der går ud på, at de gamle IC3-tog skal have installeret nye signaler.

- At lave omfattende ændringer i projektet og samtidig lave andre løsninger end dem, der oprindeligt var, er et stort arbejde. Der har været og er bump på vejen. Vi arbejder 24/7 på at løse problemerne, og jeg mener ikke, at der er nogen slap holdning, tværtimod gør vi alt, hvad der står i vores magt for at kunne levere det her hurtigst muligt, udtalte anlægsdirektør i Banedanmark, Steen Neuchs til TV ØST.

Først i 2020 forventes det, at banen kan rumme det lovede antal togafgange.


Nyhedsoverblik