Oldgammel vindruekerne fra Rødbyhavn vækker sensation

Fundet af en vindrue-kerne i en 3.000 år gammel brønd betyder, at Danmark enten handlede med lande mod syd – eller dyrkede vindruer i bronzealderen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den er lille, delvist nedbrudt og misfarvet på grund af sin høje alder.

Men en vindruekerne fundet i en brønd fra bronzealderen ved Rødbyhavn kan nu give helt ny viden om livet i bronzealderen.

Den 3.000 år gamle vindruekerne er nemlig enten dyrket i Danmark, eller er blevet importeret hertil. Og det kan enten sige noget om klimaet og kulturen i bronzealderen – eller kan være med til at dokumentere handel med lande langt mod syd i bronzealderens Danmark med enten vin eller rosiner.

Det skriver Videnskab.dk.

Helt vildt fund

Arkæobotaniker Peter Steen Henriksen, som er museumsinspektør ved Nationalmuseet, er en af arkæologerne bag fundet. Og han kalder fundet af kernen for ”helt vildt”.

- For ikke så lang tid siden var vi himmelfaldne over at have fundet de ældste vindruekerner fra vikingetiden. Nu sidder vi så med den her. Det rykker jo godt ved historien – og er meget, meget forbavsende, siger Peter Steen Henriksen til mediet.

I 2015 fandt man vindruekerner i Tissø ved Vestsjælland, der stammede fra vikingetiden. De var blevet dyrket på stedet – og det kan også godt være tilfældet med kernen fra Rødbyhavn, der er næsten 2.000 år ældre.

Muligvis en rosin

Forskerne tror dog, at vindruekernen er kommet til Danmark via import – enten af dårlig siet vin, eller mere sandsynligt som rosiner.

Fundet er gjort ved Strandholm øst for Rødbyhavn. Andre fund i området tyder på, at der i perioder er blevet fremstillet mad til mange mennesker i området, hvilket også kan være med til at dokumentere stedets betydning i bronzealderen.


Nyhedsoverblik