Offer for hjemmerøveri i retten: - Min mand ville slet ikke snakke eller spise

Et ældre ægtepar var i slutningen af maj 2017 udsat for et voldsomt hjemmerøveri i deres hjem i Rødby. I dag afgav kvinden forklaring i retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Min mand blev aldrig den samme igen.

Sådan lød det i dag i Retten i Nykøbing Falster, da en 82-årig kvinde afgav forklaring, om det hjemmerøveri hun og hendes mand var udsat for den 29. maj 2017.

Dengang trængte to gerningsmænd i deres hjem i Rødby og var meget voldsomme over for ægteparret.

Østre Landsret
Læs også
Liveblog fra retssag mod formodede hjemmerøvere: Offer fra Rødby skal vidne
Østre Landsret
Læs også
Liveblog fra retssag mod formodede hjemmerøvere: Offer fra Rødby skal vidne

En af dem slog manden i ansigtet med en knytnæve to gange, truede med at stikke ham med en kniv i maven, de bandt det ældre ægtepar og stak af med et stort kontantbeløb. Og manden blev så mærket af det, at han aldrig kom sig.

- Det var jo en ganske forfærdelig oplevelse for min klient, fordi hendes mand aldrig kom til sig selv igen. Han var lidt svag inden, men ikke mere end man er, når man er over 80 år gammel, sagde Jeppe Søndergaard, der er bistandsadvokat for kvinden, efter vidneafhøringen.

- Vi har fremsat et erstatningskrav på 25.000 kroner, som vi mener, at hun (kvinden, red.) er berettiget til, fordi det har været en meget voldsom oplevelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jeppe Søndergaard er bistandsadvokat for den ældre kvinde. De har fremsat et krav på 25.000 kroner i krænkelsesgodtgørelse.
Jeppe Søndergaard er bistandsadvokat for den ældre kvinde. De har fremsat et krav på 25.000 kroner i krænkelsesgodtgørelse. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Manden var meget chokeret

Kvinden ønskede ikke selv at stille op til interview. Hendes mand afgik ved døden små tre måneder efter den voldsomme oplevelse.

quote Det var jo en ganske forfærdelig oplevelse for min klient, fordi hendes mand aldrig kom til sig selv igen

Jeppe Søndergaard, bistandsadvokat for offer i hjemmerøversag

- Min mand ville slet ikke snakke eller spise. Han var rigtig i chok, forklarede hustruen i retten.

Gerningsmændene truede blandt andet med at stikke manden med en kniv eller en machete, hvis ikke ægteparret fandt penge frem til dem.

Jeg stikker dig, jeg stikker dig, fik manden at vide, hvortil han svarede, at det måtte de gerne, så længe de ikke gjorde hans kone fortræd. Det fremgik i hvert fald af afhøringsrapporten, der blev lavet lige efter hjemmerøveriet.

OM SAGEN:

De seks tiltalte er anklaget for i alt 11 hjemmerøverier på følgende tidspunkter og steder i TV ØST's sendeområde: 
 

  • 9. november 2016 i Tingsted på Falster
  • 1. februar 2017 i Rønnede på Sydsjælland
  • 7. maj 2017 i Præstø på Sydsjælland​​​​​​
  • 29. maj 2017 i Rødby på Lolland
  • 20. juli 2017 i Dianalund på Sydvestsjælland
  • 15. august 2017 i Nykøbing Falster på Falster
  • 21. august 2017 i Stege på Møn
  • 24. august 2017 i Stensved på Sydsjælland
  • 4. september 2017 i Stege på Møn
  • 15. september 2017 i Stubbekøbing på Falster
  • 5. november 2017 i Borre på Møn

Derudover er de tiltalt for hjemmerøverier i Albertslund, København S, Solrød Strand, Kastrup, Valby, Bagsværd, Herlev, Hørsholm, Kirke Såby og Hvidovre på Sjælland samt i Jelling og Christiansfeld i Sønderjylland.

 

I alt er de tiltalt for 26 hjemmerøverier.

 

De er også tiltalt for flere indbrud, for bedrageri, besiddelse af skydevåben, ulovlig omgang med hittegods og overtrædelse af færdselsloven.

 

 

Kilde: Anklagemyndigheden

Seks tiltalte i sagen

På anklagebænken sidder seks kroatiske statsborgere - fem familiemedlemmer og en ven af familien - som er tiltalt for 26 hjemmerøverier på Sjælland, Lolland, Falster, Møn og i Jylland. De er også tiltalt for flere indbrud og bedrageri.

I forholdet om det ældre ægtepar i Rødby er fire personer tiltalt - familiens far, mor og to sønner. Det er anklagemyndighedens påstand, at det var de to sønner, der udførte røveriet.

Margit Steffensen
Læs også
Var udsat for hjemmerøveri: - Jeg bliver aldrig det samme menneske igen
Margit Steffensen
Læs også
Var udsat for hjemmerøveri: - Jeg bliver aldrig det samme menneske igen

Men ægteparret kan ikke sige meget om, hvem det var, der overfaldt dem i deres hjem.

- Jeg kunne kun se deres øjne. De havde huer på og var helt dækkede over det hele. Jeg så aldrig deres ansigter, sagde den ældre kvinde i retten.

Direkte adspurgt af anklager Susanne Bluhm gættede kvinden på, at gerningsmændene var i starten af tyverne.

- Hvorfor gætter du på det, ville anklageren vide.

- Det var deres højde og drøjde. Man kunne godt se, om de gik hurtigt til den, og det gjorde de, da de tømte skuffer og sådan, svarede kvinden.

Retten i Nykøbing Falster
Læs også
Ofre for formodet hjemmerøver-bande i retten: - Det er noget, vi aldrig glemmer
Retten i Nykøbing Falster
Læs også
Ofre for formodet hjemmerøver-bande i retten: - Det er noget, vi aldrig glemmer

Hun kunne dog sige, at gerningsmændene ikke var danskere. De talte i hvert fald indbyrdes på et sprog, som hun ikke kunne forstå.

- Det var hverken engelsk eller tysk, sagde kvinden i retten.

DE ER TILTALT I SAGEN:

  • En 37-årig mand, der kender familien fra Kroatien. Han kom til Danmark i 2017 for blandt andet at hjælpe familien med reparation på deres lejede hus i Guldborg, har han forklaret i retten. Han boede imens hos familien. Han er tiltalt for alene at stå bag et hjemmerøveri i Jelling og i samspil med familien at stå bag to hjemmerøverier i Christiansfeld i Sønderjylland. Den 37-årige mand nægter sig skyldig.
     
  • En 48-årig mand og faren i familien. Han er tiltalt for sammen med sin kone at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Han nægter sig skyldig.
     
  • En 51-årig kvinde og moren i familien. Hun er sammen med sin mand tiltalt for at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Hun nægter sig skyldig.
     
  • En 23-årig mand og den ældste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne, og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig, men erkender at han har handlet med nogle hælervarer, som han købte af sin ven Adrian.
     
  • En 20-årig mand og den mellemste af de tiltalte sønner. Han er ligesom sin bror tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne, og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig.
     
  • En 18-årig mand og den yngste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for at have været med til nogle enkelte af hjemmerøverierne, blandt andet det hos en 63-årig mand i Klintholm Havn den 5. november 2017. Han nægter sig skyldig, og hans familie har gentagne gange fortalt, at han blev født for tidligt og ikke var mentalt alderssvarende. Han har intet med noget at gøre, siger familien.

Havde mange kontanter i huset

Inden gerningsmændene gik, brækkede de håndtaget af døren til det værelse, hvor det ældre ægtepar opholdt. De var bundet med iturevet lagen og bælter på hænder og fødder, og det tog dem noget tid at komme fri, da de var blevet ladt alene. Ifølge anklageskriftet var de frihedsberøvet i omkring to timer.

- Da jeg var kommet fri, fik jeg min mand fri. Så ringede jeg til politiet, og jeg ringede til vores søn, sagde kvinden i retten.

quote Hun var lettet bagefter. Efter omstændighederne har hun det godt, men hun vil jo have et varigt ar på sjælen i sådan en situation

Jeppe Søndergaard, bistandsadvokat for offer i hjemmerøversag

Hverken hun eller hendes mand kunne forklare, hvorfor de to var blevet udset som ofre. Kvinden havde kort før røveriet hævet godt 4.000 kroner i Lollands Bank, som hjemmerøverne tog med sig. Men de fik aldrig fat i yderligere 45.000 kroner, som ægteparret havde i et pengeskab, og som skulle bruges til at betale nogle håndværkere, der skulle komme næste dag.

- Var der nogen, der kendte til de penge, spurgte anklager Susanne Bluhm.

- Nej, kun min mand og mig. Det virkede ikke til, at de vidste, vi havde de penge, sagde kvinden.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Per Rasmussen
Sådan så der ud i Rødby, efter ægteparret var udsat for hjemmerøveri i maj 2017.
Sådan så der ud i Rødby, efter ægteparret var udsat for hjemmerøveri i maj 2017. Foto: Per Rasmussen

Var meget lettet

Efter vidneafhøringen forlod den ældre dame retssalen. Og det var en stor lettelse for hende, at hun havde fået fortalt sin side af sagen, lød det fra hendes bistandsadvokat.

- Hun var lettet bagefter. Efter omstændighederne har hun det godt, men hun vil jo have et varigt ar på sjælen i sådan en situation, sagde Jeppe Søndergaard.

hj.jpg
Læs også
Hjemmerøveri i Rødby: Ægtepar bagbundet af maskerede mænd
hj.jpg
Læs også
Hjemmerøveri i Rødby: Ægtepar bagbundet af maskerede mænd

Der er afsat 20 retsdage i sagen mod de seks tiltalte, der nægter sig skyldige i at have begået de mange hjemmerøverier. Næste retsdag er torsdag den 29. november.

Der forventes at falde dom den 17. januar.


Nyhedsoverblik