Offentligt ansatte uddelte morgenbrød: Svære forhandlinger er i gang

Fredag morgen gik offentligt ansatte på gaden i Vordingborg for at dele morgenbrød ud og skabe opmærksomhed omkring de konfliktfyldte forhandlinger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Har du lyst til at få lidt morgenbrød?

Sådan spørger en af de offentligt ansatte, der, i lyserød hue og vest med BUPL trykt på ryggen, stopper de fodgængere, han møder på Næstvedvej i Vordingborg.

- Det er jo, fordi vi kæmper en kamp i år i forhold til ordentlige arbejdsvilkår, siger manden til den forbipasserende.

Han er en del af en større gruppe offentligt ansatte, der fredag er rykket ud på gaden ved Banegårdspladsen i Vordingborg.

Uddeler 1000 stykkker morgenbrød

De vil sætte fokus på de nuværende overenskomstforhandlinger mellem de offentligt ansatte, kommunerne, staten og regionerne. 

080219AN_sygeplejersker2_miha.jpg
Læs også
Mulig konflikt på sygehuse er kraftigt reduceret
080219AN_sygeplejersker2_miha.jpg
Læs også
Mulig konflikt på sygehuse er kraftigt reduceret

Her forhandler lønmodtagere og arbejdsgivere om nye overenskomster, som sætter rammerne for løn og arbejdsvilkår for 745.000 offentligt ansatte. Men parterne har endnu ikke fundet en løsning.

Derfor mødte de offentligt ansatte talstærkt op på Banegårdspladsen i Vordingborg klokken 7 i morges for at sætte fokus på de konfliktfyldte forhandlinger. Her uddelte de 1000 stykker morgenbrød.

- Det er en happening, som skal gøre opmærksom på, at vi har en konflikt i gang. Der er svære forhandlinger, der sker i øjeblikket. Hvis ikke de lykkes, så mener jeg, at hele vores forhandlingssystem – altså den danske model er under pres. Det synes jeg er rigtig ærgerligt, siger Betina Vincents Andersen, der er formand for lokalafdelingen BUPL Sydøst.

Offentligt ansatte har noget på hjerte

Repræsentanter fra de offentligt ansattes organisationer, som blandt andet BUPL, HK, FOA, Dansk Sygeplejeråd og Gymnasieskolernes Lærerforening deltog i arrangementet.

Der blev både delt brød ud foran Vordingborg Banegård og hjørnet af Næstvedvej.

Og en af dem, som var heldig at få et stykk 

Sundhedsplatform banner
Læs også
Storkonflikt kan ramme Sundhedsplatformen
Sundhedsplatform banner
Læs også
Storkonflikt kan ramme Sundhedsplatformen

e morgenbrød med på vejen, var Helle Olufsen. Hun var glad for at kunne starte dagen på denne måde.

- Jeg tænker, de gør det, fordi de har noget på hjerte, og jeg håber, de kommer frem med det, siger Heller Olufsen fra Vordingborg. 

Bliver du selv ramt af konflikten?

- Jeg bliver personligt ikke berørt af konflikten, men min mand gør nok. Jeg håber, de får det løst, men de må gøre, hvad der skal gøres, siger hun. 

Vil have mere i løn

De offentligt ansatte vil med deres egne ord gerne anerkendes og respekteres for deres arbejde.

Tidligere har både sygeplejersker og pædagoger set, hvordan deres kolleger forsvandt, da Danmark var i krise, som Betina Vincents Andersen forklarer. Det var en konsekvens af de dårlige tider.

Men nu har udviklingen vendt, og Danmark er i vækst ifølge lokalformanden. Det skal afspejle sig i lønnen.

- Som det ser ud i øjeblikket i forhandlingerne, er at afstanden mellem de offentligt ansattes løn i forhold til de private ansatte bliver større og større. Det gør at de offentlige stillinger i velfærdssystemet ikke bliver attraktive at være i, siger Betina Vincents Andersen.

Det er blandt andet derfor forhandlerne på vegne af de offentligt ansatte arbejder for mere løn. Men det er parterne endnu ikke blevet enige om.

Hvis de ikke finder en fælles løsning, kan det resultere i en strejke eller lockout. Derfor håber lokalformanden, at parterne bliver enige inden da.

- Jeg håber, at man når frem til en fælles løsning, som alle kan være tilfredse med. Frem for at vi er ude i et lovindgreb ligesom i 2013. Det er ikke en vej frem, siger Betina Vincents Andersen.


Nyhedsoverblik