Øksemand stiftede bekendtskab med islamisme: Stort fald i tip om radikaliserede i fængsler

Kriminalforsorgen vil ikke svare på, om man indberettede 29-årig i sag om økseoverfald til PET.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fængselsbetjente indberetter langt sjældnere end tidligere til Politiets Efterretningstjeneste (PET), at indsatte kan være blevet radikaliseret.

Sidste år var der 60 indretninger, oplyser Kriminalforsorgen i en mail til Ritzau.

Det er halvt så mange som i det foregående år. Og langt færre end i 2015, som er det år, hvor den radikaliserede Omar El-Hussein dræbte to personer i København.

Efter fængslingen tirsdag af en 29-årig mand i en sag om et voldsomt økseoverfald i Birkerød oplyste politiet, at PET havde fået besked om, at han havde "stiftet bekendtskab med militant islamisme".

Det var "andre danske myndigheder", der var kommet med oplysningen til PET. Onsdag vil PET ikke svare på, hvornår man modtog underretningen. 

fotovogn.jpg
Læs også
Politiet brugte fotovogne i jagten på øksemand
fotovogn.jpg
Læs også
Politiet brugte fotovogne i jagten på øksemand

Øksemand nægter sig skyldig

Kun ti dage efter løsladelsen fra en dom for røveri begik han - ifølge politiets sigtelse - lørdag aften det voldsomme overfald på to unge i Birkerød. Med slag fra en økse forsøgte han at dræbe de to, mener politiet.

Efter en intens menneskejagt blev han sent mandag aften anholdt i en sexklub på Istedgade i København.

Forinden skal han have begået røveri mod en bank i Ringsted, oplyser politiet, som har fortalt, at hans flugtbil blev fundet i Herfølge.

I retsmødet tirsdag blev det oplyst, at han nægter sig skyldig. Han havde ikke ønsket at tale med sin forsvarer.

Kriminalforsorgen ønsker ikke at svare på, om den 29-årige blev indberettet til PET. Man vil ikke frigive personfølsomme oplysninger, lyder det.

Artiklen fortsætter under videoen.

Se eller gense indslaget fra den 19. februar, hvor den 29-årige stadig var på fri fod. 

Ringsted var i flere timer spærret af efter et bankrøveri mod Danske Bank. Gerningsmanden er fortsat på fri fod. Han bliver betegnet som farlig. Politiet mistænker at gerningsmanden er den samme mand som lørdag angreb et ungt par med en økse på en tankstation i Birkerød.
Fængsel
Læs også
Mistænkt øksemand varetægtsfængslet i fire uger
Fængsel
Læs også
Mistænkt øksemand varetægtsfængslet i fire uger

I Kriminalforsorgen er det rutine, at man indberetter til PET, hvis en indsat udviser tegn på at være radikaliseret. I 2015 blev det til 212 indberetninger. I 2016 var antallet 115 - og sidste år var det altså kommet ned på 60.

I Kriminalforsorgen understreges det, at indberetninger drejer sig om de bekymringer, man har - og at det ikke nødvendigvis betyder, at den indsatte faktisk er blevet radikaliseret.

 


Nyhedsoverblik