Økologisk sukker er på trapperne: Det er for første gang dansk

Mandag starter årets roekampagne, hvor læs efter læs med roer bliver læsset af på sukkerfabrikkerne. I år er økologisk sukker den store nyhed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sukker produceret uden brug af sprøjtegifte skal nu produceres i Danmark.

Det er den store nyhed i årets roekampagne. Fra mandag bliver læs efter læs kørt ind til de danske sukkerfabrikker.

Sidste år slog den økologiske produktion af sukker fejl – men i år skal produktionen af den økologiske sukker med dannebrog for alvor i gang.

- Når du skal flyve eller sejle sukker ind fra fjerne lande, som man gør i dag, bliver der brugt en masse energi på transport. Grundlæggende synes jeg altid, at økologisk produktion skal foregå så lokalt som overhovedet muligt, siger Jørn Dalby, der er formand for danske sukkerroedyrkere, til TV ØST.

Den store udfordring med økologisk sukkerproduktion er, at holde roemarkerne fri for ukrudt. Og til det er der brug for maskiner, siger Jens Wedele Petersen, der dyrker økologiske roer på Møn.

- Det er hårdt både fysisk og psykisk. Vi har haft nogle ude at luge, som gik ned efter bare en række. Man skal være vant til at bruge hænderne, for med en roehakke kan man hurtigt blive meget lille i sådan en mark. Men jeg tror på det. Man bliver bedre og bedre til at lave maskiner, der kan holde markerne rene, så det bliver nemmere, siger han til TV ØST.

Gode penge i økologi

Han har blandt andet valgt at satse på den økologiske produktion af hensyn til prisen.

- De lokker jo med en god pris, og så er det spændende nok. Jeg havde faktisk ikke lige set det komme, men økologien er jo blevet et godt brand, og der er mange, der gerne vil have del i det. Det er positivt. Jeg tror, det bliver en succes, siger han.

Økologi er stadig hårdt ift. roer, man skal nærmest ud med hakken som i 50’erne. Alligevel satser Jens på, at han vil blive ved med økoroer i fremtiden.

- Det er hårdt både fysisk og psykisk. Vi har haft nogle ude, der gik ned efter bare en række. Man skal være vant til at bruge hænderne, for man kan hurtigt blive meget lille i sådan en mark med en roehakke. Men jeg tror på det. Man bliver bedre og bedre til at lave maskiner, der kan holde markerne rene, så det bliver nemmere.


Nyhedsoverblik