Nyt initiativ skal få flere piger til at vælge en fremtid som håndværker

Et nyt landsdækkende initiativ skal motivere folkeskolepiger til at blive håndværkere. Projektet starter i Næstved Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gry Månsson er sådan en, der skiller sig ud fra mængden.

Som elev i lære som bygningsstruktør og en dagligdag på EUC Næstved er hun lidt af et særsyn. I dag består anlægs-, bygge- og installationsbranchen nemlig af 91 procent mænd.

- Der er en grov jargon på arbejdspladsen, og der bliver da også fyret mange kvindejokes af i løbet af en dag. Men når jeg er ude som lærling, så synes de også, at det er sejt, at der kommer en pige, siger hun til TV ØST.

quote Når jeg er ude som lærling, så synes de også, at det er sejt, at der kommer en pige

Gry Månsson, elev, EUC Næstved

Gry Månsson har oplevet at være den første kvindelige lærling i praktik hos en virksomhed, og foruden hende er der kun én anden pige på hendes årgang lige nu. Men det skal et ny initiativ gøre op med.

Nina Groes er formand i non-profit organisationen Divers, der står bag projektet Boss Ladies. Sammen med arbejdsgivere, fagforeninger og kommuner vil de bryde med fastlåste fordomme og stereotyper, der siger, at rigtige håndværkere er mænd.

- Håndværker rimer på mand. Og siger man håndværker, tænker man skurvogn, siger Nina Groes. 

Der er få kvinder i bygningsbranchen, men det har ikke skræmt Gry Månsson væk.
Der er få kvinder i bygningsbranchen, men det har ikke skræmt Gry Månsson væk. Foto: CG Jensen

Starter i Næstved Kommune

Projektet Boss Ladies starter med at rulle ud i Region Sjælland, hvor der allerede er lavet en aftale med Næstved Kommune. Sammen skal de gennem de næste tre år forsøge at motivere de ældste piger i folkeskolen til at vælge en håndværkeruddannelse.

- Der er en enorm skæv kønsfordeling på arbejdspladsen. Og de her stereotyper, som vi har i branchen, hæmmer både den enkeltes udfoldelsesmuligheder og fastholder det kønsopdelte arbejdsmarked, siger Nina Groes.

quote De her stereotyper, som vi har i branchen, hæmmer både den enkeltes udfoldelsesmuligheder og fastholder det kønsopdelte arbejdsmarked

Nina Groes, initiativtager, Boss Ladies

Og kønsopdelingen i branchen er bare én ting. Dertil kommer det faktum, at Danmark lider under stor mangel på faglært arbejdskraft i branchen, forklarer hun.

Man forventer lige nu, at 17.000 arbejdspladser vil stå fri i 2025. 

Kan måske betyde flere elever

Erhvervsuddannelsen ZBC i Næstved er et af de steder, der har sagt ja til at være en del af samarbejdet i ønsket om at tiltrække flere elever til skolen.

180206_zbc_master.transfer.jpg
Læs også
ZBC skal fyre 60 medarbejdere: - Vi er ramt af omstændigheder, som vi ikke selv er herre over
180206_zbc_master.transfer.jpg
Læs også
ZBC skal fyre 60 medarbejdere: - Vi er ramt af omstændigheder, som vi ikke selv er herre over

- Først og fremmest er det vigtigt for os at få flere ind på uddannelsen. Og der er klart en god målgruppe at tage af her, siger Glenny Hansen, uddannelsesdirektør på ZBC.

Så sent som i sidste uge måtte erhvervsskolen vinke farvel til 60 medarbejdere grundet faldende elevtal. Men ved at rette fokus på det underrepræsenterede køn i branchen, håber direktøren på at vende udviklingen.  

- Vi skal bryde nogle fordomme ned om, hvad piger kan, og hvad drenge kan, siger han.

Samarbejdet med Boss Ladies indebærer, at uddannelsessteder som ZBC skal forbedre deres brobygningsforløb, så de piger, der kommer ud og besøger skolen, får en god og imødekommende oplevelse, fortæller uddannelseschefen.   

- Vi har rigtig mange piger i brobygning, men i sidste ende får vi dem ikke til at vælge uddannelsen. Så vi må hellere prøve at tage hånd om dem, når de rent faktisk er her.

quote Jeg vil tale for, at det er okay at tænke anderledes og mere kreativt. At vælge en uddannelse, hvor man laver noget, der er sjovt at arbejde med

Gry Månsson, elev, EUC Næstved

Nye rollemodeller 

Men det er ikke kun erhvervsuddannelserne, der skal skaffe flere folkeskolepiger til faget.

Projektet henvender sig især til piger på 8. og 9. klassetrin i folkeskolen, som får muligheden for at møde nye rollemodeller i form af kvindelige håndværkere, der allerede er i fuld gang med at uddanne sig. Rollemodeller som Gry Månsson.

- Projektet er en god mulighed for at vise, at der andre veje at end at vælge gymnasiet som pige, siger hun.

Gry Månsson skal sammen med andre unge piger, der har succes med deres fag, ud på folkeskolerne og tale varmt for at vælge en fremtid i byggebranchen.

Og hun ser frem til at være med til motivere flere til at blive håndværker.

- Jeg vil tale for, at det er okay at tænke anderledes og mere kreativt. At vælge en uddannelse, hvor man laver noget, der er sjovt at arbejde med.

Boss Ladies-projektet starter på i Region Sjælland det første år og bevæger sig derfra til Hovedstaden og senere Fyn og Jylland. 

erhvervsskole.jpg
Læs også
Faldende elevtal og fyringer: Erhvervsskolerne er hårdt pressede
erhvervsskole.jpg
Læs også
Faldende elevtal og fyringer: Erhvervsskolerne er hårdt pressede

Nyhedsoverblik