Nyt flertal på Stevns: Vi gør det for borgernes skyld

På Stevns har det nye politiske flertal i dag forklaret, hvorfor de har dannet en ny gruppe udenom borgmesteren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Borgerne har fortjent bedre.

Sådan lyder forklaringen fra Socialdemokratiets gruppeformand i Stevns Kommune, Steen S. Hansen (S), på spørgsmålet om, hvorfor partiet sammen med Radikale Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og løsgænger Bjarne Østergaard Rasmussen har dannet flertal udenom den siddende borgmester.

Kan ikke vælte borgmesteren

Det nye flertal blev dannet efter længere tids uro i byrådet, der stammer fra en splittelse i borgmester Mogens Haugaards parti, Venstre. Splittelsen bunder i en strid om, hvorvidt Stevns Klint skulle fredes i kølvandet på UNESCOs udnævnelse af klinten til verdensarv.

- Vi har haft en kommunalbestyrelse, der ikke har fungeret siden februar 2015, hvor den her fredningssag eksploderede, og det kan vi ikke leve med, siger Steen S. Hansen om det nye flertal.

Det nye flertal betyder dog ikke, at Stevns Kommune skal have ny borgmester, slår Bent Greve, professor på RUC, fast.

- De kan ikke decideret vælte borgmesteren. Han kan blive siddende på posten indtil det næste kommunevalg, hvis han vil. Men de kan træffe politiske beslutninger uden om borgmesteren. Hvis der er flertal for noget i kommunalbestyrelsen, er borgmesteren og hans forvaltning forpligtet til at føre det ud i livet, siger han til TV ØST.

Samarbejde kan godt fungere

Udgangspunktet for det nye flertal i form af fredningen af Stevns Klint blev i sin tid vedtaget med et snævert flertal på 10-9. Forslaget gik kun igennem, fordi to daværende udvalgsformænd fra Venstre, Bjarne Østergaard Rasmussen og Flemming Petersen, valgte at stemme for fredningen, selvom det er imod partiets officielle politik.

Efterfølgende blev Bjarne Østergaard Rasmussen smidt ud af Venstre, mens Flemming Petersen selv valgte at trække sig fra partiet, og i forrige uge meldte Dansk Folkeparti, at de ikke længere havde tillid til borgmesteren.

Det nye flertal har 11 ud af 19 mandater, og gruppen tror på, at samarbejdet godt kan fungere, selvom det spænder helt fra de politiske modpoler Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

- Stevns er hverken blå eller rød. Stevns er kalklandet. Det er hvidt, og derfor kan vi arbejde bredt og få et ordentligt samarbejde på at køre. Men streg under, at det er noget, vi gør sammen for borgernes skyld, siger løsgænger Bjarne Østergaard Rasmussen.

Styrke i forskellighed

Det er Enhedslistens Jan Jespersen enig og understreger endnu engang, at et samarbejde sagtens kan lade sig gøre.

- Det handler om at kunne snakke sig til rette og acceptere, at der er nogle ting vi ikke er enige i, for der er så mange andre områder, hvor vi ér enige. Det må vi lægge vores styrke i, siger han.

Ifølge den nye valggruppe vil det nye flertal få virkning fra 1. december.


Nyhedsoverblik