Nye regler skal sætte fut i honningavl i udkantsdanmark

Lempede regler skal bremse en stor dansk import af økohonning. Men biavlerne mener, der skal ske mere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det bliver lettere at producere økologisk honning i Danmark.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har netop sendt en ny fortolkning af reglerne for økologisk honningproduktion i høring.

Dermed kan det areal, hvor der må produceres økologisk honning, bliver mere end 20 gange større end i dag.

Det skal gerne afbøde en årlig import på 600 tons økologisk honning, som skyldes, at efterspørgslen slet ikke kan dækkes af de danske avlere.

Fra et samlet areal på størrelse med Rømø kan der fremover i stedet høstes økologiske honning på et område så stort som Lolland og Falster.

Forventningen er, at det kan bringe antallet af økologiske biavlere fra bare en håndfuld op til omkring 300 de nærmeste år.

Ikke mange placeringsmuligheder

Det traditionelle landbrug fylder meget i det danske landskab. Det efterlader ikke mange placeringsmuligheder til økologernes bistader, der skal stå i lang afstand fra sprøjtede marker.

Det er forklaringen på, at importen af økologisk honning i takt med økologiens fremmarch er steget fra 117 tons i 2004 til i dag omkring de 600 tons.

- Vi har ikke det samme udgangspunkt med store sammenhængende naturområder som mange andre lande.

- Derfor er jeg glad for, at det er lykkedes at finde en model, hvor der nu åbnes for mere danskproduceret økologisk honning samtidig med, at troværdigheden omkring produktet fortsat er i top, siger Esben Lunde Larsen.

Biavlere: Alt for lille skridt

Men ifølge Danmarks Biavlerforening er der tale om et alt, alt for lille skridt.

- Vi ser stadig langt mere lempelige vilkår i vores nabolande, og forbrugerne vil fortsat primært finde udenlandsk økologisk honning i butikkerne, siger Knud Graaskov, formand for biavlerne.

- Den udenlandske økologiske honning er vel at mærke produceret, så den ikke overholder de danske krav. Alligevel mærkes den med det røde danske Ø-mærke, siger han.

Biavlerforeningen mener, at økologireglerne fortolkes alt for restriktivt i forhold til andre lande.


Nyhedsoverblik