Nye låneregler kommer ikke regionen til gode

Ved at afskaffe seksmåneders-reglen mente Finanstilsynet, at flere ville få lov at låne til huset. Men i Region Sjælland får mange nej af banken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nye regler i 2016 betød, at blandt andet kravet til rådighedsbeløbet for huskøbere blev mere fleksibelt, og at den såkaldte seksmåneders-regel blev afskaffet. I praksis betød reglen, at det kunne være svært at få et lån til en bolig, hvis man vurderede, at den ikke kunne sælges inden for et halvt år.   

Ved at sløjfe de to lød vurderingen, at der så ville komme gang i hussalgene igen, fordi folk ville få lov at låne til deres drømmebolig – også på landet. Men det er ikke sket i Region Sjælland.

Ny opgørelse

En ny opgørelse fra Landdistrikternes Fællesråd viser, at ”håndsrækningen” ikke har haft særlig stor eller ingen effekt på regionen. Du kan se Danmarkskortet her:

 
 

KILDE: Landdistrikternes Fællesråd.

Som man kan se, får folk stadig nej til at låne. Kun få steder har der været gang i boliglånene. Kigger man derimod på Jylland, Fyn og København og omegn, så er situationen en helt anden. Her er der kommet godt gang i boliglånene. Og det kan der være en god grund til.

- At afskaffe seksmåneders-reglen har selvfølgelig en effekt, men der er mange andre faktorer, der spiller ind også. Infrastruktur, job, uddannelsesmuligheder – og ikke mindst ry spiller en stor rolle. Og især sidstnævnte kan være svært at ændre på. Det kan være derfor, at bankerne stadig ikke er villige til at låne, siger Karsten Gram, der er formand Landdistrikternes Fællesråd.

Der skal mere til

Lennart Damsbo-Andersen (Soc.dem), næstformand for Udvalget for Landdistrekter og Øer, siger i dag til TV ØST, at der skal flere tiltag til at få gang i boliglånene, det er ikke nok at afskaffe den såkaldte seksmåneders-regel. Der skal være et målrettet fokus, hvis udviklingen skal vende.

- Det er jo ikke et quickfix. Selvom det var godt at afskaffe seksmåneders-reglen, så er det ikke nok. Hos os kan det også have noget at gøre med, at boligerne er for billige, og derfor får folk ikke lov til at låne, siger Lennart Damsbo-Andersen.

- Vi skal også kigge på infrastrukturen, uddannelser og job. Vi bliver nødt til at se på flere ting. Vi er løbet ind i en ond spiral, som vi skal prøve at ændre, og det kommer til at tage tid.  


Nyhedsoverblik