Ny undersøgelse dræber myter - unge voksne vil gerne bo i provinsen

Det er ikke kun de ældre, som befolker provinsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er en myte, at befolkningen i stor stil flytter mod de store byer, og at det primært er ældre, som bliver tilbage i provinsen.

Det er konklusionen i en ny rapport, som offentliggøres i dag. Den viser, at særligt aldersgruppen 25-39 år søger væk fra de større byer og ud i land- og yderkommuner.

Det skriver avisen Danmark.

quote Undersøgelsen viser, at unge i stigende grad vender tilbage, når de får job og skal stifte familie

Hans Thor Andersen, forskningschef ved Aalborg Universitet

Befolkningen søger ensidigt mod de større byer, og kun de ældre bliver tilbage i provinsen. Det er ifølge forskningschef fra Aalborg Universitet Hans Thor Andersen en fremherskende myte i Danmark. Men den passer ikke, slår hans nye rapport fast. Rapporten præsenteres på landdistriktskonferencen i Faaborg i dag.

Hans Thor Andersen har sammen med seniorforsker Helle Nørgaard undersøgt flyttemønstrene i den danske befolkning i 2016. Ifølge rapporten, er der er så småt indtrådt en modurbanisering, hvor store dele af befolkningen flytter væk fra de større byer. Det gælder særligt aldersgruppen 25-39 år.

- Når man hører om problemet med at de unge 18-24-årige forsvinder fra de mindre byer, gælder det alle steder bortset fra centerkommunerne. Men undersøgelsen viser, at unge i stigende grad vender tilbage, når de får job og skal stifte familie, siger Hans Thor Andersen.

171213_solgt.jpg
Læs også
Unge vil gerne flytte til provinsen for at få job
171213_solgt.jpg
Læs også
Unge vil gerne flytte til provinsen for at få job

For de 25-29-årige var der således i 2016 en nettotilflytning til landets yderkommuner. Det vil sige, at flere 25-29-årige flyttede til en yderkommune, end det antal som flyttede derfra.

- Hvis du kigger tilbage på situationen for 8-10 år siden, er det helt klart en udvikling. Da krisen kom, flyttede folk i stigende grad ind til hovedstaden, men nu er der opgangstid, så folk tør flytte længere væk, siger Hans Thor Andersen.

En stor del flytter tilbage efter studiet

Han påpeger, at den unge aldersgruppe på 18-24 år typisk flytter til de større centerbyer København, Aarhus, Odense og Aalborg for at studere.

Læs også
Prisbelønnet forfatter finder stor inspiration i provinsen
Læs også
Prisbelønnet forfatter finder stor inspiration i provinsen

Når de er færdige med deres uddannelser, flytter en stor del af dem tilbage til kommuner uden for de større byer.

- Derfor skal vi have nuanceret diskussionen. Det er ikke kun de ældre, som befolker provinsen. Vi skal holde op med at kigge nettotal, og i stedet se på, hvilke aldersgrupper som flytter fra og til. Det er de gode skatteydere, kommunerne gerne vil have, og det er lige præcis dem, som flytter til provinsen, siger Hans Thor Andersen.


Nyhedsoverblik