Ny udligningsordning: Så mange penge vil regeringen give din kommune ekstra fremover

Regeringens hemmelige udspil vil flytte mange millioner til kommuner i vores område. Se kortet nederst i artiklen. Foto: Colourbox // TV ØST

Der er mere end en halv milliard kroner på vej til vores område, hvis et hemmeligt regeringsudspil gennemføres.

Se kort nederst i artiklen

Der er flere penge på vej til kommunerne i vores område i de kommende år.

Det er et af hovedpunkterne i et hidtil hemmeligholdt regeringsudspil til ændring af den kommunale udligningsordning, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Læs også Udligning skaber splittelse blandt landets kommuner

Regeringens udspil tager udgangspunkt i en embedsmandsrapport fra februar måned, der kom med en række anbefalinger til ændring af den kommunale udligning.

Ifølge Jyllands-Posten er forslaget dog blevet modificeret af regeringen, så en del penge bliver tilbage hos rige borgerlige kommuner nord for København. Alt i alt er der dog stadig mere end 556 millioner kroner på vej hvert år til vores kommuner.

Der er politisk enighed om at ændre på den kommunale udligningsordning – men langt fra hvordan. Ordningen blev i sin tid lavet for at hjælpe København, der var hårdt ramt på økonomien af især sociale problemer.

De forhold har siden ændret sig, så så de kommuner, der betaler penge til København, reelt i dag har en større andel af sociale problemer.

Skal indfases over flere år

Den nye ordning skal indfases i løbet af flere år, sådan så den kun gradvist slår igennem.

Læs også Efter samråd om udligning: Minister håber på ny aftale i 2019

Ordningen er anderledes, fordi den tager udgangspunkt i, hvad prisen egentlig er for de ting, som man udligner udgifterne for - eksempelvis hvor meget en kommune reelt bruger på en arbejdsløs eller en nyankommet flygtning.

Sagen om udligningsordninger har kørt siden sidste år, hvor det kom frem, at en fattige kommuner fra hele Sjælland hvert år sender penge ind til de rige kommuner omkring København.

Flere kommuner har siden krævet kompensation for de mange penge, som de har betalt for meget i udligningsordningen, men det er ikke et element i de aktuelle forhandlinger.

Herunder kan du se kortet over, hvad den nye udligningsordning kan betyde for din kommune.

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App