Ny TV ØST-dokumentar: Handskemagerbanden hærgede på Lolland

TV ØST sender i aften første af tre afsnit i dokumentarserien, Historiske Mord. Første afsnit handler om Handskemagerbanden på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En af de første rigtige gangsterbander i Danmark opstod på Lolland tilbage i midten af 1800-tallet.

- Handskemagerbanden var temmelig store, dengang sagen rullede. Man er oppe på 43 personer, fortæller Ib Wallum fra Rudbjerg Lokalhistoriske Arkiv.

I femten år havde banden nærmest frit spil med indbrud røverier, gårdafbrændinger og drab.

- Der er ingen tvivl om, at det har været en kæmpe udfordring for samfundet dengang, siger Bent isager-Nielsen, tidligere drabschef for Rejseholdet.

Historiske Mord

Historien om Handskemagerbanden fortælles i en dokumentar på TV ØST i aften i første af tre afsnit af dokumentarserien, Historiske Mord.

quote Jeg tror, det her på Lolland med Handskemagerbanden har været utrolig skræmmende og har givet dønninger til hovedstaden og formentlig over hele landet, ligesom en bandekonflikt i dag.

 Bent Isager-Nielsen, tidligere Drabschef, Rejseholdet

Det er historien om en brutal bande, der blev kendt i hele landet. 

Læs også
Jagten på Handskemageren - massemorderen, de kaldte Djævlen
Læs også
Jagten på Handskemageren - massemorderen, de kaldte Djævlen

- Jeg tror, det her på Lolland med Handskemagerbanden har været utrolig skræmmende og har givet dønninger til hovedstaden og formentlig over hele landet, ligesom en bandekonflikt i dag, siger Bent Isager-Nielsen.

Ændrede politiets arbejde

Netop problemerne med at få stoppet og dømt Handskemagerbanden fik afgørende betydning for politiets arbejdsmetoder senere.

- Handskemagerbanden var en direkte medvirkende årsag til, og i hvert fald det spæde skridt til reformen i 1863, hvor der for første gang kom et egentligt opdagelsespoliti i Danmark, som man kaldte det. D det var en erkendelse af, det her går simpelthen ikke, man er nødt til at have noget opdagelsespoliti, som man kaldte det og som senere blev til kriminalpolitiet, fortæller Bent isager-Nielsen.

Handskemagerbanden blev dømt - tre af dem til døden.

Se hele dokumentaren om Handskemagerbanden på TV ØST i aften kl. 19.50 eller lige her.


Nyhedsoverblik