Ny trend: Familierne flytter på landet fra hovedstaden

Storbyen er sjov, når man er ung - men stadig flere flytter væk fra København, når der skal bygges rede og etableres familie.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Storbyen er ikke sted sted for børn. Vi flytter væk!

Sådan siger stadig flere børnefamilier eller par, der tænker på at få børn.

Det viser en ny, stor analyse fra Danmarks Statistik, der har undersøgt, hvem der vælger at flytte væk fra Hovedstaden til Region Sjælland.

Analysen er døbt "Farvel til København – Goddag forstad", og undersøgelsen dokumenterer, at befolkningstilvæksten i vores region især kommer fra par i alderen mellem 20 og 45 år. Enten uden eller med børn under ti år. Og typisk med en bruttoindkomst på 450.000-650.000 kr.

Glade dage for ejendomsmæglerne

Den positive udvikling mærker de lokale ejendomsmæglere tydeligt, da de flere gange om måneden, viser boliger frem til Københavnerpar, for hvem pladsen er blevet for trang.

- Det er typisk unge færdiguddannede par, der måske har det første barn på vej, der kan se fordelen i at flytte ud. De er trætte af at slæbe babylift og indkøbsposer op på 2. sal, og de vil gerne ud og have noget natur og luft, siger Ejendomsmægler Christoffer Friman.

Christoffer Friman er indehaver af Nybolig i Vordingborg, Haslev og Faxe. Han forstår godt københavnerparrenes behov for at købe bolig i vores del af regionen

- Forskellen på kvadratmeterprisen er til at tage og føle på. I den dyreste del af København taler vi om kvadratmeterpriser på 45- 55.000 kr. per kvm. I vores område kan vi jo sagtens finde gode ejendomme til 4-, 5- og 6.000 kr. per kvm., siger Christoffer Friman.

Nørrebrofamilie flytter til Lundby

Lige netop de gode kvadratmeterpriser har familien Hope Egenberger fået stor glæde af. De har nemlig erhvervet sig 268 kvm. bolig, 148 kvm. funktionel kælder og lige knap 1600 kvm. grund til den nette sum af 2,1 mio. kr.

- Det kan du jo knap nok få en andelslejlighed i København for, siger Steven Hope.

Både Steven Hope og hans kæreste Hannah Egenberger drømte om mere plads, da der snart kommer en lille ny i familien, og pladsen i deres Nørrebrolejlighed derfor blev for trang.

- Udgangspunktet var jo, at vi begge arbejdede på Bispebjerg Hospital, som sygeplejersker, og derfor ledte vi efter noget i cykelafstand. Men det var simpelthen for dyrt, siger Steven Hope.

Så huspriserne i København kombineret med barndommens minder om livet på landet, fik parret til at klikke ind på en facebookannonce, som viste at det gamle apotek i Lundby var til salg.

- Først skød vi det ud af hovedet, men huset blev ved med at spøge i underbevidstheden. Og efter vi havde set det et par gange slog vi til, siger Hannah Egenberger.

Holbæk i førertrøjen

I vores region er det dog stadig Holbæk, som de fleste par vælger at skifte hovedstaden ud med.

Holbæk Kommune har også gjort en ekstra indsats for at tiltrække den omtalte målgruppe. De har udviklet en hjemmeside der hedder velkommentilholbæk.dk, som giver et overblik over hvad byen har at tilbyde tilflyttere.

- Ud over hjemmesiden har vi også afholdt forskellige events, vi har været på kaffetur i Fælledparken i Købehavn for at tale med mulige tilflyttere, og vi satser stort på sociale medier, siger formand for vækstudvalget i Holbæk Kommune, Kurt Næsted (V).

Læs analysen fra Danmarks Statistik her: http://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/nyt/GetAnalyse.aspx?cid=28619


Nyhedsoverblik