Efter fejl: Sygehus lukker for akutte operationer

Efter en række fejl-sager har Nykøbing Falster Sygehus lukket for akutte patienter på mave-tarm kirurgisk afdeling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En stribe af fejl – eller det sygehuset kalder ’utilsigtede hændelser’ – i behandlingen af patienter på mave-tarm kirurgisk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus, har fået sygehuset til helt at lukke afdelingen i en periode.

Det oplyser Region Sjælland i en pressemeddelelse.

- Vi har ikke reageret på en enkelt eller flere enkeltstående sager. Vi reagerer på et mønster i de utilsigtede hændelser. Det er netop det, der lægges op til fra Sundhedsstyrelsens side, at der konstant overvåges og vurderes, så man hele tiden kan sikre den optimale behandling og undgå gentagne fejl, der kan gå ud over patientsikkerheden, siger vicedirektør på Nykøbing F. Sygehus, Lisbeth Lumby Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Alle patienter, der er involveret i sagen er blevet orienteret, og har fået vejledning i, hvordan de kan klage. 

- Alle former for kirurgiske afdelinger vil opleve komplikationer eller hændelser, som man ikke kan forudse. Ved at registrere dem og overvåge dem, så kan man opdage eksempelvis mønstre, som man kan reagere på, og det er det vi har gjort nu, forklarer Vicedirektør for Nykøbing F. Sygehus, Lisbeth Lumby Rasmussen.

Vi har ikke reageret på en enkelt eller flere enkeltstående sager. Vi reagerer på et mønster i de utilsigtede hændelser, siger Lisbeth Lumby Rasmussen. 

- Rent statistisk er der ingen forskel på afdeling i Nykøbing i forhold til afdelinger på andre sygehuse. Derfor forventer vi en hurtig afklaring på situationen, siger hun.

Regionen venter, at situationen vil være normaliseret i næste uge.

Indkalder hjælp fra Odense

Mens afdelingen er lukket erfarer TV ØST, at patienterne køres til behandling på hospitalerne i Slagelse og Køge, men ingen har endnu villet bekræfte disse oplysninger officielt.

Årsagen til lukningen kan ifølge pressemeddelelsen være det arbejdspres, der har været på den kirurgiske afdeling, og vicedirektøren skriver direkte, at de har valgt at "tage belastningen af afdelingen, så man kan komme til bunds i de utilsigtede hændelser".

Det gøres ved at indkalde et hold af læger fra Odense Universitetshospital, der ankommer til afdelingen i næste uge.

- Lægerne kan understøtte os i vores undersøgelser og kan ligeledes vurdere, om der er tale om rene tilfældigheder, eller om vi skal kigge på eksempelvis procedureændringer, siger Lisbeth Lumby Rasmussen.

Hvad er en utilsigtet hændelse

Ved utilsigtede hændelser forstås på forhånd kendte og ukendte hændelser og fejl, som ikke skyldtes patientens sygdom, og som enten er skadevoldende eller kunne have været skadevoldende.

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

Nyhedsoverblik