Ny regering vil bygge motorvej til Kalundborg

Den nye, borgerlige regering vil blandt andet bygge en motorvej til Kalundborg. Det skal undersøges, om den skal være brugerbetalt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den nye borgerlige regering vil færdigbygge motorvejsstrækningen fra Holbæk til Kalundborg.

Det er et af punkterne i det regeringsgrundlag, som Venstre, Liberal alliance og Det Konservative Folkeparti søndag lagde frem.

De tre partier præsenterede det nye regeringsgrundlag klokken 15.00 ved et pressemøde på Marienborg i Nordsjælland.

Brugerne skal betale helt eller delvist

De tre partier skriver i regeringsgrundlaget, at der ikke er mange penge til at bygge en motorvej til Kalundborg eller til at lancere en række andre infrastrukturprojekter, som regeringen nu også ønsker gennemført.

De foreslår i stedet at projekterne bliver helt eller delvist brugerbetalt ligesom ved den kommende bro over Roskilde Fjord. Her skal trafikanterne i fremtiden betale 14 kroner for personbiler og 41 kroner for lastbiler for at passere.

Ifølge det konservative folketingsmedlem Brian Mikkelsen vil motorvejen til Kalundborg dog ikke blive brugerbetalt.

Skal stå klar i 2025

Ifølge grundlaget vil de arbejde for, at motorvejen står klar i 2025.

De vil samtidig undersøge, om private kan være med til at financere vejene helt eller delvist.

En motorvej til Næstved, der tidligere har været meget diskuteret i den offentlige debat, nævnes ikke i regeringsgrundlaget.

OBS: Af en tidligere version af denne artikel fremgik det, at motorvejen skulle være helt eller delvist brugerbetalt. Dette er dog blevet rettet, da Brian Mikkelsen (K), der har deltager i regeringsforhandlingerne, oplyser, at dette ikke gælder motorvejsstrækningen til Kalundborg.

 

Dokumentation: Teksten  fra regeringsgrundlaget

I de seneste ti år er der igangsat mange nye transportprojekter, og investeringsniveauet er derfor højt. Der er i de kommende år meget begrænset plads til nye store transportinvesteringer, hvis der ikke bliver tilvejebragt flere midler til investeringer. Regeringen ønsker derfor i forbindelse med de politiske forhandlinger om løsning af udfordringerne frem til 2025 at finde et grundlag for at øge rammen for de offentlige investeringer.

Regeringen ønsker at gennemføre flere samfundsøkonomisk fornuftige investeringer i bedre infrastruktur. Det kan f.eks. være en ny midtjysk motorvej, en havnetunnel i København, en forlængelse af Hillerødmotorvejen og en motorvej til Kalundborg. Af disse projekter foreligger der i dag kun et færdigt beslutningsgrundlag for Kalundborg-motorvejen. Regeringen vil derfor tilvejebringe et beslutningsgrundlag for de øvrige projekter.

Regeringen ønsker at bygge videre på erfaringerne fra projektet for bygning af Kronprinsesse Marys Bro ved Frederikssund og undersøge mulighederne for hel eller delvis brugerfinansiering af konkrete nye infrastrukturprojekter. 

Kilde: Regeringsgrundlaget side 38

 


Nyhedsoverblik