Ny høvding på Ulvsborg

Det historiske værksted Ulvsborg ved Asnæs, skal gøres til en af Odsherreds publikumsmagneter. Og stedets nye leder har planen klar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For fjorten år siden tog en flok historieinteresserede fat på at skabe et autentisk middelaldermiljø i en lille skov på Lammefjorden. Og det lykkedes dem. Ulvsborg har siden starten været ramme for et anseeligt antal arrangementer med middelaldertema. 

De seneste år har der været lidt stille omkring Ulvsborg, men det skal den nyansatte høvding på borgen, Bob Rødsten, lave om på.

- Fondsbestyrelsen har vurderet, at der var behov for en forretningsmand til at få organisationen til at fungere, siger han til TV ØST.

Ligger i et smørhul

Bob Rødsten er ikke historiker, men med en baggrund som professionel leder i flere erhvervsvirksomheder, er han ikke bange for udfordringen. Ulvsborg ligger nemlig i et smørhul, når det gælder publikum.

quote Så længe at vi hele tiden holder os til de historiske facts, og at han er en igangsætter, så er det det væsentligste for Ulvsborg

Carsten Nielsen, frivillig på Ulvsborg.

- Her i området er der 120.000 mennesker flere om sommeren end om vinteren. Det er folk, der er på ferie i sommerhusene, som skal have noget at lave, siger den nye høvding.

Ulvsborg har fundamentet for en solid publikumsmagnet i orden: Et stort vagttårn der bare venter på hujende krigere, værksteder, der er klar til at vise, hvad middelalderhåndværkere og kogekoner magtede, og ikke mindst en imponerende stormandsgård bygget af tre tommer tykke egeplanker.

Og borgens solide kerne af frivillige glæder sig over, at der nu er valgt en høvding, der ser med friske øjne på historieformidling.

- Det er selvfølgelig klart, at Bob selv siger, han er forretningsmand. Men så længe at vi hele tiden holder os til de historiske facts, og at han er en igangsætter, så er det det væsentligste for Ulvsborg, siger Carsten Nielsen, frivillig på Ulvsborg.

Kommer for at være med

Ulvsborg er ikke et museum med skrøbelige glasmontrer. Som gæst må man godt give en hånd med ved byggeriet af det nye værkstedshus, selvplukke urter til sin røgede sild eller tage en vagttjans i tårnet. Hænderne skal op af lommerne.

quote Vi ser det her som en indsprøjtning til at få samlet skørterne og komme videre i teksten

Abelone Finnsdatter, frivillig på Ulvsborg

- Man kommer ikke for at kigge, man kommer for at være med. Det er vores pædagogiske princip, forklarer Bob Rødsten.

De mellem 150 og 200 borgvenner får travlt denne sommer, men de hærdede ildsjæle hilser forandringerne velkommen

- Vi ser det her som en indsprøjtning til at få samlet skørterne og komme videre i teksten, siger Abelone Finnsdatter, der er frivillig på Ulvsborg.​

Se programmet over sommeren 2017 her.


Nyhedsoverblik