Kommuner vedligeholder ikke vejene godt nok

En landsdækkende analyse viser, at flere kommuner ikke har vedligeholdt deres veje godt nok. Det giver huller i vejene i for eksempel Næstved Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Rødebrovej mellem Skuderløse og Fensmark suser bilerne forbi et skilt. Skiltet advarer om huller i vejen.

Vejene er nemlig slidte, og der er mangel på skattekroner til at vedligeholde dem. 

Det er virkeligheden flere steder i Næstved Kommune, hvis man spørger Thor Temte fra Enhedslisten. Han er medlem af Teknisk Udvalg i kommunen.

- Det er noget værre møg, men når kommunen ikke har flere penge, så skal man prioritere, siger Thor Temte.

quote Sådan som økonomien er nu, kommer der ikke flere penge til vejnettet

Thor Temte (EL), medlem af Teknisk Udvalg

Vejene er ikke blevet vedligeholdt i det omfang, der har været nødvendigt. Og det kan give kommunerne et økonomisk efterslæb.

72 kommuners veje er analyseret

Det bekræfter en ny analyse, som blandt andre Vejdirektoratet og Kommunernes Landsforening står bag.

De har undersøgt, hvor godt 72 kommuner i hele landet vedligeholder de kommunale veje. Det har de gjort for at få et billede af, hvordan vejenes tilstand og såkaldte restlevetid er ude i kommunerne. 

Resultaterne viser, at Næstved er blandt de ni kommuner, hvor vejenes stand er dårligst. Det er en kedelig tendens ifølge politikerne fra Teknisk Udvalg, men der er ikke flere penge at hente i kommunekassen. 

121228_huller_i_veje.jpg
Læs også
Skilte skal advare om flere huller i vejene
121228_huller_i_veje.jpg
Læs også
Skilte skal advare om flere huller i vejene

- Godt nok har vi sat ekstra penge af til vejnettet, men det er ikke nok. Sådan som økonomien er nu, kommer der ikke flere penge til vejnettet, hvis det står til mig, siger Thor Temte (EL).

Politikere prioriterer velfærd over asfalt

Den holdning deler Cathrine Riegels Gudbergsen, som er medlem af Teknisk Udvalg for Venstre (V).

- Når du skal vælge mellem at få mere hjælp til fru Olsen, der har brug for det i hjemmet og mellem at lave ny asfalt, så er det jo fru Olsen, der bliver prioriteret. Det bliver hun, fordi hun er et menneske, der har brug for hjælp her og nu, mens asfalt nok klarer at ordnet et år senere, siger Cathrine Riegels Gudbergsen (V).

quote Jeg vil stadigvæk hellere have mere hjælp til den ældre eller de handicappede, end jeg vil have nogle veje, der er i topform,

Cathrine Riegels Gudbergsen (V), medlem af Teknisk Udvalg

Er det godt nok, at jeres veje er hullede og lappede?

Nej, det er mega træls. Men jeg vil stadigvæk hellere have mere hjælp til den ældre eller de handicappede, end jeg vil have nogle veje, der er i topform, siger hun.

Kortet viser resultatet af en analyse af kørebanernes tilstand i 72 kommuner. Her angiver farverne, hvor høj den gennemsnitlige restlevetid er for vejbanernes belægning.
Kortet viser resultatet af en analyse af kørebanernes tilstand i 72 kommuner. Her angiver farverne, hvor høj den gennemsnitlige restlevetid er for vejbanernes belægning. Foto: Grafik: Vejdirektoratet

I analysen af de 72 kommuner viser resultaterne blandt andet, at Kalundborg, Lolland, Odsherred, Ringsted, Sorø, og Stevns kommuner ligger over gennemsnittet, når det kommer til, hvor godt vejene er vedligeholdt. 

Til gengæld er asfalten i Faxe, Guldborgsund, Holbæk og Slagelse kommuner så nedslidt, at de ligger under gennemsnittet.

Dermed kan kommunerne sammen med Næstved ende med et stort økonomisk efterslæb. Vordingborg Kommune har ikke deltaget i undersøgelsen. 


Nyhedsoverblik