Ny afgørelse: Anita får lov til at være i Danmark

29-årige Anita Pedersen har fået midlertidig opholdstilladelse i Danmark. Det betyder, at hun kan få lov til at arbejde igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg er megaglad for det her brev. Men det er stadig tragikomisk at jeg stadig skal have en opholdstilladelse for at være i Danmark.

Sådan siger 29-årige Anita Pedersen, efter hun fredag aften fik en midlertidig opholdstilladelse til at måtte være i Danmark, hvor hun er født og har levet og arbejdet siden hun blev født.

Med et brev blev det fredag meddelt hende, at hun har fået midlertidig opholdstilladelse i Danmark frem til marts 2019. 

Fejl ved fødslen skaber problemer som voksen

Anita Pedersen er datter af en dansk far og en thailandsk mor. Havde de to været gift, så havde hun automatisk fået dansk statsborgerskab. Det var de imidlertid ikke, og det er det, der nu indhenter Anita Pedersen.

Hun blev nemlig ved en fejl alligevel registreret som dansk statsborger ved fødslen, og havde dansk pas og levede og arbejdede som alle andre i Danmark. Hendes søster havde imidlertid problemer med sit statsborgerskab, og her henvendte hun sig selv til myndighederne, fordi hun mente, at der måtte være tale om en misforståelse.

Myndighederne opdagede da fejlen, og tog først statsborgerskabet fra hende, og efterfølgende opholdstilladelsen. Det betød, at hun mistede retten til både at arbejde, men også modtage dagpenge og andre sociale ydelser i Danmark, hvor hun jo ellers har boet og arbejdet hele livet. 

Må nu arbejde igen

Med det nye brev får Anita Pedersen lov til at arbejde igen.

- Det tog mig lidt tid i går at forstå brevet, og være sikker på, at der stod det, som der stod. Men efter et par timer forstod jeg, at det virkelig betød, at jeg må arbejde og opholde mig i landet, siger hun til TV ØST.

- Jeg er glad for, at jeg nu kan ringe til min arbejdsplads og sige, at jeg er klar til at komme på arbejde igen. Der venter dog stadig en lang kamp forude for at få mit statsborgerskab, siger hun.

Og det er især det, at hun kan genvinde sin hverdag, som hun er glad for.

- Det, der er godt nu, er at jeg kan komme på arbejde igen, så min hverdag ikke bliver så ødelagt, som den har været de seneste par uger. Det har jo virkelig påvirket mit stress-niveau, siger hun. 

Fejret med champagne

Opholdstilladelsen er en vigtig milepæl i kampen om at få normaliseret forholdene. Og den blev da også fejret.

- Jeg var omgivet af venner i aftes, og vi lod da champagnepropperne springe, da jeg fik meddelelsen.

Hun gør dog klart, at der venter en hård kamp for at få alt på plads igen.

- Det, som jeg vil kæmpe for nu, er at få min sag op på lovforslaget om indfødselsret i april. Der er stadig lang vej, før jeg igen kan slappe af, siger hun.


Nyhedsoverblik