Genopført stubmølle vækker glæde: - Nu er alt ved det gamle

Holbæks stubmølle er blevet genopført efter branden sidste år. Det vækker glæde hos borgere i byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Den var godt og grundigt ødelagt.

Sådan siger Smilla Svanholt Olsen fra Holbæk om den flere hundrede år gamle stubmølle efter branden sidste år, hvor to unge mænd satte ild til møllen.

- Det er lidt ærgerligt, når man er kommet her siden, man var helt lille, og den har været her i så mange år. Det er noget af det dyrebareste i Holbæk, at de brændte ned, siger Smilla Svanholt Olsen.

Også Vinnie Mortensen fra Holbæk husker, hvordan hun havde det, da hun hørte om den brændte mølle.

- Jeg blev rigtig ked af det, da jeg så det, fordi jeg tænkte, at det var nogle unge mennesker, og det var løbet løbsk, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Smilla Svanholt Olsen synes, det var ærgerligt, stubmøllen brændte. 
Smilla Svanholt Olsen synes, det var ærgerligt, stubmøllen brændte.  Foto: Martin Stilling - TV ØST

Man skulle tro, den bare havde fået tjære

Men hen over det seneste halve år har en møllebygger arbejdet på at bygge møllen op igen, og nu står den igen - og det næsten som ny, hvis man spørger borgerne fra området.

- Det er så utrolig flot lavet. Hvis ikke man vidste den var brændt, så ville man tro, den bare havde fået en klat ny tjære. Det synes jeg er imponerende, siger Henrik Bækgaard fra Holbæk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Henrik Bækgaard mener næsten ikke, man kan se, den flere hundrede år gamle mølle er genopbygget.
Henrik Bækgaard mener næsten ikke, man kan se, den flere hundrede år gamle mølle er genopbygget. Foto: Martin Stilling - TV ØST

- Den er pæn. Den er faktisk pænere end før, synes jeg. Jeg kan godt lide, den er lidt rå i det, siger Smilla Svanholt Olsen.

Og hun er ikke den eneste der bemærker en ændring ved møllen. For under renoveringen har møllen fået en lysere brun farve, hvor den før branden var sort.

- Jeg synes, den er rigtig flot. Den ligger meget op ad den oprindelige, som den så ud, selvom den har en lidt anden farve i dag, end den havde, siger Gitte Bruus fra Holbæk.

Forklaringen på den nye farve skal findes i, at det er en type trætjære, der bliver mørkere med tiden, ifølge Holbæk Kommune. Derfor får møllen altså med tiden et mørkere udseende.

Artiklen fortsætter under billedet.

Stubmøllen står igen ved Strandparken i Holbæk som et vartegn.
Stubmøllen står igen ved Strandparken i Holbæk som et vartegn. Foto: Martin Stilling - TV ØST

Vartegn er tilbage

Farven er dog ikke det, som borgerne tænker mest på. For mange betyder genopførelsen af møllen nu, at alt er, som det skal være.

- Jeg synes, det er rigtig dejligt, fordi jeg synes den er bare noget af det, der hører til Holbæk, og den har altid været her, og man har mange gode minder herfra. Jeg synes, det er rart for så er Holbæk tilbage ved det gamle, siger Vinnie Mortensen.

Læs også
Historisk mølle til flere millioner kroner brændte – nu svinger den igen
Læs også
Historisk mølle til flere millioner kroner brændte – nu svinger den igen

Også Gitte Bruus mener, det er en vigtig del af byen, der igen står.

- Jeg synes, det er et af byens vartegn. Jeg er født og opvokset her og den har altid været en del af min barndom, når jeg kom herude, siger hun.

Møllen er restaureret færdig og overdraget til Holbæk Kommune.


Nyhedsoverblik