Nu bliver din elregning billigere

Regeringen har nu indgået en delaftale med et bredt flertal. Elregningerne sænkes med op mod 600 millioner kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er godt nyt til de danske elforbrugere; regning skal sættes ned med flere hundrede millioner kroner.

Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget indgået en aftale om økonomisk regulering af elnetvirksomhederne, som skal effektiviseres, hvilket vil sænke elregningen for husholdninger og virksomheder.

- Det er en god dag for de danske elforbrugere, som står til at få sænket elregningen med op til 600 millioner kroner årligt, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Første delaftale

Dermed er den første delaftale på plads for regeringen, som for halvanden måned siden præsenterede forslaget til en ny forsyningsstrategi.

Regeringen har indgået aftalen med Dansk Folkeparti, De Konservative, Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten.

- Der er bred politisk enighed om at indføre en moderne, økonomisk regulering af elsektoren med loft over priserne og løbende krav om effektiviseringer og høj forsyningssikkerhed, siger Lars Christian Lilleholt.

Skal udbredes til andre sektorer

Regeringen vil nu arbejde videre på at udbrede den til andre dele af forsyningssektoren, hvilket den mener, vil være til gavn for forbrugere og virksomheder.

Tidligere mandag skrev dagbladet Politiken, at de ti største elselskaber siden 2006 har sænket de samlede omkostninger med mere end 700 millioner kroner. Det viser tal fra Energitilsynet.

Men denne besparelse er ikke kommet forbrugerne til gode i form af lavere priser. Prisen for at få strømmen leveret er de seneste ni år steget med 12 procent ud over de almindelige prisstigninger, viser selskabernes egne tal.

Løbende effektiviseringskrav

Fremover vil prisen for levering af el blive tættere koblet til elnetvirksomhedernes faktiske udgifter, lover ministeren nu.

Sektoren vil blandt andet blive mødt af løbende effektiviseringskrav, der tager udgangspunkt i sammenligninger mellem de dyreste og billigste elnetvirksomheder.

Hvis en elnetvirksomhed gør det endnu bedre end effektiviseringskravene, får den lov til at få gevinsten i en kortere periode, hvorefter den skal tilfalde forbrugerne.

Det er positivt, at et bredt flertal af Folketinget er enigt, mener Dansk Energi.

- Men der ligger et stort, ja nærmest et bjerg af arbejde foran os med at udfylde rammen, så den kommer både nuværende og fremtidige elkunder til gode, siger administrerende direktør Lars Aagaard.

      /ritzau/


Nyhedsoverblik