Sagen mod drabsdømt sygeplejerske kører igen

Østre Landsret indleder tirsdag ankesagen om drab på patienter på Nykøbing Falster sygehus. Sygeplejersken nægter sig skyldig og vil frifindes

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den nu 32-årige sygeplejerske, der sidste år i juni blev idømt livsvarigt fængsel for at have dræbt tre patienter og forsøgt at dræbe en fjerde ved at give dem en overdosis morfin i kombination med stesolid, har siden hun blev varetægtsfængslet den 2. marts 2015 bedyret sin uskyld. 

Da dommen faldt i byretten i Nykøbing Falster den 24 juni, ankede hun til frifindelse og det er den ankesag, der tirsdag påbegyndes i Østre Landsret.

TV Øst liveblogger alle dage fra retssagen, der er sat til at vare 38 retsdage. 

Kollega mistænkte drab

Sygeplejersken blev anholdt på sin bopæl i Nykøbing Falster om eftermiddagen den 1. marts 2015, hun havde været på nattevagt på akutafdelingen på Nykøbing Falster sygehus, hvor tre patienter var døde og en fjerde havde haft respirationsstop. 

Sygeplejerske for retten
Læs også
Landsret vil bruge 40 dage på sag om sygehusdrab
Sygeplejerske for retten
Læs også
Landsret vil bruge 40 dage på sag om sygehusdrab

En kollega, der igennem længere tid havde mistænkt, at sygeplejersken slog patienterne ihjel med medicin, havde sammen med sin kæreste, der er overlæge på akutafdelingen, kontaktet politiet.

quote Jeg forestiller mig, at jeg vil benytte mig noget mere af sagkyndig assistance og holde deres vurderinger op mod de eksperter, som anklagemyndigheden anvender

Michael Juul Eriksen, forsvarsadvokat

Kollegaen havde forklaret om sin mistanke og det var på baggrund af disse observationer, at politiet valgte at ransage sygeplejerskens hjem og sigte hende for manddrab.

Sygeplejersken blev efter 11 måneder tiltalt for manddrab, for forsøg på manddrab, for tyveri af medicin og for at have givet sin dengang syv-årige datter sovemedicin.  

Sladder eller hang til dramatik

Den 11. marts 2016 begyndte retssagen i byretten i Nykøbing Falster. 

Sagen strakte sig over 30 retsdage, over 60 vidner blev afhørt, herunder en lang række af sygeplejerskens nuværende og tidligere kollegaer fra Nykøbing Falster sygehus.

Kollegaerne var enige om, at sygeplejersken er fagligt meget dygtig.

Flere mente dog også at hun har en hang til at skabe dramatik omkring sig og at de vagter, hvor sygeplejersken var tilstede var mere dramatiske og med flere voldsomme patientforløb, end når hun ikke var på arbejde. 

Arne Cyron
Læs også
Sygehusdirektør : Vores patienter kan være trygge
Arne Cyron
Læs også
Sygehusdirektør : Vores patienter kan være trygge

Andre kollegaer afviste dette og forklarede, at arbejdet på en akutafdeling indebærer dramatik. Sygeplejersken selv har hele tiden fastholdt sin uskyld, ligesom hun siger, at hele sagen bunder i rygter og ondsindet sladder blandt kollegaer på sygehuset. 

En statistiker har i retten forklaret, at der ifølge hans beregninger var flere døde, når sygeplejersken var på vagt på den medicinske afdeling M130, end når hun ikke var på vagt. Dette er gældende for årene 2011-2012. Men for 2012 - 2015 kan han ikke påvise, at der er flere døde patienter på sygeplejerskens vagter. 

Flere medicinske eksperter blev også afhørt i sagen. Ifølge en erklæring fra Retskemisk Institut er det overvejende sandsynligt at Arne Herskov, Anna Lise Poulsen og Viggo Holm Petersen, der alle var svagelige patienter, døde af en overdosis morfin og en dosis Stesolid.

De samme stoffer samt hjertemedicinen Cordarone blev fundet i patienten Maggi Rasmussen, der dog overlevede. 

Anklager lavede indiciekæde

Der er ingen, der har set sygeplejersken slå nogen ihjel. 

Men anklagemyndigheden havde en såkaldt indiciekæde. De havde de døde patienter med morfin og Stesolid i kroppen, en række vidner, der havde gjort sig observationer, de havde en sprøjte, fundet i en affaldscontainer, indeholdende de samme tre medikamenter, som blev fundet i Maggi Rasmussen. 

sygeplejerske-med-forsvarer-tegning-digi_0.jpg
Læs også
Drabsdømt sygeplejerske hyrer kendt forsvarsadvokat
sygeplejerske-med-forsvarer-tegning-digi_0.jpg
Læs også
Drabsdømt sygeplejerske hyrer kendt forsvarsadvokat

Dertil kommer at sygeplejersken er blevet mentalundersøgt. Ifølge mentalundersøgelsen har sygeplejersken en såkaldt histrionisk personlighedsforstyrrelse, der blandt andet kan indebære en hang til dramatik og et ønske om opmærksomhed og det er her, anklager Michael Boolsen mente, at motivet skulle findes.

Den 24. juni faldt dommen i byretten. Sygeplejersken blev af et enigt nævningeting kendt skyldig i drab og drabsforsøg, ligesom hun også blev fundet skyldig i at have stjålet medicin og at have givet sin datter sovemedicin. Hun blev idømt fængsel på livstid. 

 

Retten i Nykøbing Falster
Læs også
Se dommen: Derfor fik sygeplejersken lovens strengeste straf
Retten i Nykøbing Falster
Læs også
Se dommen: Derfor fik sygeplejersken lovens strengeste straf

Sygeplejersken ankede dommen på stedet.

Forsvaret indkalder nye eksperter

I Østre Landsret er der foreløbigt sat 38 retsdage af til sagen, der skal føres forfra og helt fra bunden.

Den 32-årige sygeplejerske har skiftet forsvarer og har nu advokat Michael Juul Eriksen ved sin side, der tidligere har sagt, at han vil indkalde flere eksperter for at få sagen bedre belyst.

- Jeg forestiller mig, at jeg vil benytte mig noget mere af sagkyndig assistance og holde deres vurderinger op mod de eksperter, som anklagemyndigheden anvender, har han sagt.

Region Sjælland skilt
Læs også
Politiker holder et skarpt øje med Nykøbing F. Sygehus
Region Sjælland skilt
Læs også
Politiker holder et skarpt øje med Nykøbing F. Sygehus

 


Nyhedsoverblik