Notat anbefaler kommuner at sagsøge staten for fejl i udligningsordning

Et juridisk notat anbefaler, at kommuner bør gå videre med et søgsmål mod staten for fejl i udligningssystemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et juridisk notat anbefaler, at 20 kommuner går videre med planen om at sagsøge staten for fejl i udligningssystemet.

Guldborgsund Kommune er en af kommunerne, og borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) er glad for, at kommunerne nu kan rejse en sag. Han påpeger nemlig, at udligningsfejlen har kostet Guldborgsund Kommune omkring 82 millioner kroner.

- I Guldborgsund Kommune er det lige omkring 82 millioner kroner, vi har mistet på grund af de fejl, der er lavet i beregningerne, siger John Brædder i en pressemeddelelse.

quote Jeg er nødt til at sige, at det er rigtig mange penge i kommune som vores

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune

- Jeg er nødt til at sige, at det er rigtig mange penge i kommune som vores. Det er penge, som skulle have været brugt til velfærd for vores borgere. I stedet har vi i flere år måtte kæmpe for at få økonomien til at hænge sammen og har endda også måttet hæve skatterne.

Kommuner snydt for milliarder

Fejlen i udligningssystemet handler om, at kommuner i provinsen siden 2007 er blevet snydt for flere milliarder kroner. Der er nemlig ikke sket en udligning af kommunerne – i stedet er pengene primært gået til rige kommuner i hovedstadsområdet.

regnskaber_digi.jpg
Læs også
Fejl i udligningsordning rettet: Flere kommuner har udsigt til store millionbeløb
regnskaber_digi.jpg
Læs også
Fejl i udligningsordning rettet: Flere kommuner har udsigt til store millionbeløb

Sagens kerne er udlændinges uddannelsesniveau, som Danmarks Statistik ikke har opgjort siden 2006, da ministerierne, som finansierede opgørelsen, lukkede pengekassen i. Derfor er udlændinges uddannelsesniveau, siden da blevet registreret som 'uoplyst', og alle blev skåret over én kam og placeret i kategorien '25-49-årige uden erhvervsuddannelse'.

Og dén kategori udløser midler fra den kommunale udligningsordning - også selvom udlændingen eksempelvis er en højtlønnet ingeniør fra Rambøll. 

Christiansborg-politikere skal vågne op

Allerede i efteråret bebudede de 20 kommuner, at de forberedte sig på et søgsmål mod staten. De blev enige om at få indhentet en juridisk vurdering, og den foreligger nu.

Ifølge det juridiske notat kan der kan gøres krav gældende over for staten med tilbagevirkende kraft mindst to år tilbage. Det endelige krav mod staten er endnu ikke gjort op.

Martin_Damm_.jpg
Læs også
Udligning skaber splittelse blandt landets kommuner
Martin_Damm_.jpg
Læs også
Udligning skaber splittelse blandt landets kommuner

Processen er nu, at kommunerne skal tilbage til deres bagland og have det endelig bekræftet i byrådene, at de ønsker at deltage i søgsmålet.

- Jeg håber, at dette vil få Christiansborgs politikere til at vågne op og se skriften på væggen. De skylder os en retfærdig udligningsordning, og det kan kun gå for langsomt. Nu må vi så vente til efter et folketingsvalg, men så har jeg også en klar forventning om, at det står øverst på den kommende regerings to-do-liste, lyder det fra John Brædder.

De 20 kommuner, der har bestilt advokatnotatet, er Hjørring, Guldborgsund, Næstved, Odsherred, Lolland, Svendborg, Rebild, Assens, Mariagerfjord, Randers, Lejre, Stevns, Vordingborg, Frederikshavn, Frederikssund, Jammerbugt, Brønderslev, Thisted, Kerteminde og Bornholm.


Nyhedsoverblik