Noget af det værste, jeg nogensinde har set: Fødevareinspektør rystet over ulækkert hjemmeslagteri

Torsdag fandt Fødevarestyrelsen et ulovligt hjemmeslagteri på en gård nord for Holbæk. Fødevareinspektøren kalder forholdene for noget af det værste, han nogensinde har set.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Man må gerne slagte ænder og gæs hjemme på gården og sælge dem videre - men man skal registrere sig og leve op til visse hygiejnekrav sat af Fødevarestyrelsen.

Begge ting formåede en gård nord for Holbæk ikke at leve op til. Langt fra.

- Jeg er rystet. Man bliver rystet over, at der er nogen, som bare kan være ligeglade med, at deres fjerkræ bliver slagtet på den måde, siger Søren Jensen fra Fødevarestyrelsens rejsehold, der besøgte hjemmeslagteriet torsdag.

Forholdene var så uhygiejniske, at han og Fødevarestyrelsen straks sendt en advarsel ud til alle borgere, der måtte have købt ænder og gæs fra slagteriet.

- Det er noget af det værste, jeg nogensinde har set. Det er slemt, ellers havde vi ikke sendt en advarsel ud. Der er en decideret risiko for, at man kan blive syg, hvis man spiser kød derfra, siger Søren Jensen, der har været en del af Fødevarestyrelsens rejsehold i ni år.

Juleand and
Læs også
Fødevarestyrelse advarer mod juleænder og -gæs: Du risikerer at blive syg
Juleand and
Læs også
Fødevarestyrelse advarer mod juleænder og -gæs: Du risikerer at blive syg

Ekstremt beskidt

Hjemmeslagteriet blev fundet på adressen Bjergskovvej 18, 4300 Holbæk. Søren Jensen kan ikke afsløre detaljer om forholdene på det hjemmebryggede slagteri, da der er tale om en uregistreret virksomhed, men han tøver ikke med at kalde det 'ekstremt beskidt'.

- Det var bestemt ikke i orden. Det, vi så i går, var meget uhygiejnisk og meget beskidt, det var det. Ekstremt beskidt, siger han.

Der er visse forhold, som skal overholdes, hvis man slagter fjerkræ og andre dyr med henblik på videresalg.

- Når man har hugget hovedet af sådan en fugl, skal man kunne rense den, så der skal være rindende vand og pænt og rent i rummet, så man ikke påfører bakterier fra alt muligt andet til det her kød, som bagefter skal spises, siger Søren Jensen.

Fra Fødevarestyrelsens rapport

Det kan ikke udelukkes, at ænder og gæs har været syge inden slagtning og sammenholdt med de uhygiejniske slagte- og opbevaringsforhold forhold er der således risiko for, at kødet indeholder sygdomsfremkaldende bakterier eller er fordærvet.

Forbrugere kan risikere fødevarebåren sygdom ved at spise produkterne.

Kilde: Foedevarestyrelsen.dk

Ikke menneskeføde

Fødevarestyrelsen ved ikke, hvor mange ænder og gæs, som det ulovlige hjemmeslagteri har nået at sælge, men der er ikke tale om flere tusinde. 

- Det er en, som har solgt lokalt oppe i det område, og han har haft et mindre antal ænder og gæs, og dem har han så solgt, siger Søren Jensen.

Manden slagtede sine ænder og gæs i oktober, men han kan ikke fortælle, hvem der har købt fjerkræene fra gårdbutikken.

Derfor valgte Fødevarestyrelsen at sende en advarsel ud.

- Der er risiko for, at kødet er kontamineret med alle mulige forskellige slags bakterier, fordi det har set så forfærdeligt ud deroppe. Det var ikke egnet til menneskeføde, siger Søren Jensen.

Gå efter smiley

Fødevareinspektøren vil ikke udtale sig om konkrete sanktioner mod hjemmeslagteriet nord for Holbæk og dets ejere, men Søren Jensen påpeger, at der i andre lignende tilfælde har været sanktioner  - eksempelvis i form af bøder.

Hvis man har købt en and eller gås fra gården, anbefaler han, at man fluks smider den ud og køber en ny i supermarkedet eller i en gårdbutik, man har tillid til, og som er registreret hos Fødevarestyrelsen.

Man kan finde alle de registrerede virksomheder, store som små, på styrelsens findsmiley-side.


Nyhedsoverblik