Mernsagen: Ni plejebørn blev mishandlet i flere år - Vordingborg Kommune skal stå til ansvar, mener advokat

To tidligere plejebørn i den såkaldte Mernsag trækker i dag Vordingborg Kommune i retten for ikke at have grebet ind, da drengene i årevis blev udsat for psykisk og fysisk vold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Reagerede Vordingborg Kommune forsvarligt på de advarsler, som kommunen fik, da ni plejebørn gennem en periode på 20 år blev misrøgtet i en plejefamilie i Mern?

Det er det store spørgsmål i den retssag, som i dag begynder ved Østre Landsret.

quote Det er Vordingborg Kommune, der skal stå til ansvar

Mads Pramming, advokat

- Plejeforældrene har været ansat af Vordingborg Kommune, og alle advarslerne er kommet til kommunen. Derfor er det også dem, der har haft det samlede billede af, hvordan det gik i plejefamilien, og derfor er det oplagt, at det er Vordingborg Kommune, der skal stå til ansvar, siger advokat Mads Pramming, der repræsenterer de tidligere plejebørn i sagen.

Havde ansvaret for plejeforældrene

Vordingborg Kommunes advokat ønsker ikke at kommentere på sagen over for TV ØST, men Børne- og Kulturdirektøren i Vordingborg Kommune, Jakob Thune, sagde søndag til TV ØST, at ansvaret i stedet ligger hos Lolland Kommune, som i sin tid placerede de to drenge i plejefamilien.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er Vordingborg Kommune, der har godkendt den plejefamilie, som har tævet børn i 20 år, og det er Vordingborg Kommune, der løbende har godkendt plejefamilien, siger børnenes advokat Mads Pramming.
Det er Vordingborg Kommune, der har godkendt den plejefamilie, som har tævet børn i 20 år, og det er Vordingborg Kommune, der løbende har godkendt plejefamilien, siger børnenes advokat Mads Pramming. Foto: Martin Stilling - TV ØST

- Vi havde ansvaret for at føre tilsyn med plejefamilien – ikke plejebørnene. Og det er dét, der er det springende punkt i den her sag, og det er dét, der er vigtigt at få afklaret. Om det så betyder, at Langebæk Kommune (nu Vordingborg red.) ikke havde et ansvar, det er jeg ikke i stand til at svare på, men det er så dét, retssagen skal afklare, siger Jakob Thune. 

Læs også
Børns Vilkår: Det betyder meget for børnene, at ansvaret bliver placeret
Læs også
Børns Vilkår: Det betyder meget for børnene, at ansvaret bliver placeret

Men den udlægning er de tidligere plejebørns advokat ikke enig i.

- Lolland Kommune har helt sikkert heller ikke gjort det godt nok, og det er der en masse andre kommuner, der heller ikke har. Men det er Vordingborg Kommune, der har godkendt den plejefamilie, som har tævet børn i 20 år, og det er Vordingborg Kommune, der løbende har godkendt plejefamilien, siger Mads Pramming til TV ØST.

Lolland Kommune har ikke ønsket at kommentere den kommende retssag eller Vordingborg Kommunes udlægning af ansvarsfordelingen.

Adskillige advarsler

I 2012 blev plejeforældrene idømt 2,5 og 2 års fængsel for at have udsat deres plejebørn for både psykisk og fysisk vold. Under retssagen forklarede adskillige vidner, at de havde forsøgt at råbe Vordingborg Kommune op – uden held.

Ifølge Vordingborg Kommune fulgte den lovgivningen og sendte bekymringerne videre til de kommuner, der havde anbragt børnene i plejefamilien.

Artiklen fortsætter under billedet.

Martin Larsen (tv.) og Jacob Svendsen har sagsøgt Vordingborg Kommune for ikke at have reageret overfor de fysiske og psykiske overgreb, de var udsat for hos deres plejefamilie. 
Martin Larsen (tv.) og Jacob Svendsen har sagsøgt Vordingborg Kommune for ikke at have reageret overfor de fysiske og psykiske overgreb, de var udsat for hos deres plejefamilie.  Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Dagens retsmøde kommer derfor ikke kun til at handle om, hvorvidt de to tidligere plejebørn skal have erstatning. Det er, ifølge drengenes advokat, også et principielt spørgsmål om menneskerettigheder.

Mern
Læs også
Mern-sagen: Da ni plejebørn blev vanrøgtet gennem to årtier
Mern
Læs også
Mern-sagen: Da ni plejebørn blev vanrøgtet gennem to årtier

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at man ikke har gjort det godt nok i Vordingborg Kommune i forhold til den lovgivning, der var gældende dengang. Når der kommer advarsler om vold og misrøgt i det omfang, så bliver man som kommune nødt til at reagere, uanset hvad der står i lovgivningen. Så er det et spørgsmål om menneskerettigheder, siger Mads Pramming.

Sagen bliver behandlet den 12., 13., 15. og 19. marts. Der falder formentlig dom i sagen i april.


Nyhedsoverblik