Nej til blokfløjte og klarinet: Flere dropper musikskolerne

Færre børn og unge prøver kræfter med klarinetten eller svinger trommestikken i et orkester på landet musikskoler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden 2002 er antallet af elever på landets musikskoler faldet med en fjerdedel. Og samtidig rammer musikskolerne mest børn og unge fra ressourcestærke familier.

Det viser en ny rapport fra Musikskoletænketanken under Kulturministeriet.

Og udviklingen ærgrer Nina Ulf Jørgensen, der er generalsekretær i musikskolernes organisation, DAMUSA, og har siddet med i tænketanken.

- Det er ikke sikkert, at det mest talentfulde barn kommer fra en familie, der har ressourcer til at gå til musikundervisning, som det er i dag, siger hun til DR P4 København.

Tænketank: Den statslige bevilling skal ændres

En af tænketankens anbefalinger er derfor at ændre den statslige bevilling til musikskolerne, så de rammer flere, "for eksempel gennem lavere deltagerbetaling," hedder det i rapporten.

- Helt rabiat kunne man ønske sig, at der blev sat en grænse for, hvad det må koste i kroner og øre at gå til undervisning på en kommunal musikskole, siger Nina Ulf Jørgensen. 

Unge Spiller Klassisk
Læs også
Talentpriser til lokale unge musiktalenter
Unge Spiller Klassisk
Læs også
Talentpriser til lokale unge musiktalenter

Musikskoletænketanken anbefaler også, at musikskolerne begynder at arbejde sammen med folkeskolerne, for at nå ud til flere børn.

Kulturminister vil gå videre med anbefalinger

I Herlev Kommune har de allerede haft sådan et samarbejde i ti år.

Og ifølge rapporten er Herlev den kommune i hele landet, hvor flest går på musikskole. Det gør over 10 procent af alle børn og unge i kommunen.

- Musikskolelærerne kommer ud på skolerne og er med i musikundervisningen, forklarer Michele Møller Amundsen (S), der er næstformand i Kultur- og Fritidsudvalget i Herlev Kommune og fortsætter:

- Det gør jo, at der er et større rekrutteringsgrundlag. Og så har vi nogen elever, som ikke troede, at de var så musikalske, men som egentlig bliver det.

Kulturminister Mette Bock (LA) vil nu sætte sig sammen med Folketingets partier og gå videre med anbefalingerne.


Nyhedsoverblik