Nedlægger flere udvalg: Dyrby og kompagni snupper alle formandsposter selv

02:10

I aften kulminerede de seneste ugers ballade og mudderkasning mellem politikerne i Slagelse Kommune. Et snærvert flertalt i byrådet vedtog en ændring af styrelsesvedtægten, der betyder at ni udvalg bliver skåret ned til syv.

Det er netop besluttet, at to udvalg skal nedlægges i Slagelse Kommune. Og borgmesteren lægger heller ikke skjul på, at de tager formandsposterne selv.

Det er netop blevet vedtaget, at der nu skal være to færre udvalg i Slagelse Kommune end tidligere.

Men det var ikke bare lige sådan at beslutte. På byrådsmødet mandag aften tog det nemlig mere end en time at diskutere punktet på dagsordenen.

- Oppositionen skal være det, som oppositionen er. Og vi andre skal være stille og rolige og høre på det, der bliver sagt, lyder det fra borgmester John Dyrby Paulsen (S) efter mødet.

Vi blev sat ud på et sidespor, og det må vi forholde os til, at det er sådan, virkeligheden er efter i dag

Henrik Brodersen, Dansk Folkeparti

Årsagen til, at borgmesteren og det snævre flertal vil afskaffe to udvalg handler om stemningen i kommunen. Men oppositionen mener ikke, at det er en valid grund til at ændre i styrelsesvedtægterne på grund af personfnidder.

- Det kan man heller ikke. Og det er heller ikke det, der er sket. Vi har reduceret fagudvalgene fra ni til syv, og det i sig selv er jo en effektivisering, der er nok til at ændre i styrelsesvedtægterne. Så nej, det tror jeg ikke, de har ret i, siger John Dyrby Paulsen.

Tager samtlige formandsposter

Henrik Brodersen fra Dansk Folkeparti er ikke overrasket over, at der ikke blev lyttet til oppositionen.

- Det var jo som forventet. Vi blev sat ud på et sidespor, og det må vi forholde os til, at det er sådan, virkeligheden er efter i dag, siger han til TV ØST efter mødet.

For efter mødet i dag står det klar, at oppositionen ikke får en eneste formandspost. Blå blok mister altså alle sine formandsposter for udvalgene, som i alt er fem formandsposter. Samtidig mister de borgerlige partier også en række menige pladser i udvalgene.

- Vi tager de syv formandsposter, det er rigtigt, siger John Dyrby Paulsen. 

Er det også en måde at klappe dem ud af manegen - selv at tage alle formandsposterne?

- Nej, de er ikke klappet ud af manegen, de har selv valgt at forlade manegen, og det er jo det, der er så brandærgerligt, at vi ikke kan lokke dem med til et møde, vi får ikke engang noget svar, siger John Dyrby Paulsen.

- Alle de ting indikerer, at de ikke har lyst til at samarbejde.

Læs også Netop vedtaget: Slagelse nedlægger to udvalg for at få styr på skandaleramt byråd

Beskyldninger om kammerateri

Og det kommer ikke bag på Henrik Brodersen, at borgmesteren og flertallet snupper formandsposterne.

- Det er jo deres ret at tage det hele, og det har de så også gjort. Det bekræftede måske også lidt, at alle de skåltaler, der er blevet holdt på vælgermøder rundt omkring, hvor John Dyrby Paulsen en gang efter den anden ville samle os alle sammen, at det holdt så i tre små måneder og så måtte han kapitulere, siger han.

I begyndelsen af februar beskyldte Henrik Brodersen John Dyrby Paulsen og kompagni for kammerateri og nepotisme. Beskyldninger, som blandt andet er årsag til, at borgmesteren brød samarbejdsaftalen.

Kan du ikke forstå, at de ikke vil have en samarbejdspartner, der gør det?

- Jeg har min ytringsfrihed og det er sådan, jeg mener, at det har forholdt sig og derfor har jeg sagt det. Jeg er klar over, at det er gået ud over borgmesterens ego og forfængelighed, men når man ellers tænker på, hvad vi ellers har været udsat for, så har jeg det fint med det, siger Henrik Brodersen. 

Læs også Flertal opsiger aftale i Slagelse: Sådan rammer det samarbejdet i byrådet

Der er behov for påskeferie

Så du fortryder ikke de hårde ord og der, hvor I er landet i dag – nemlig uden for indflydelse?

- Nej, det her har bare været en løftestang. Det har ikke på noget tidspunkt været planen, at vi skulle være med. Så fandt man et hår i suppen og det klamrer man sig til, og så får Brodersen skylden, og jeg tror faktisk, at solen står op igen i morgen, siger Henrik Brodersen.

Hvordan vil du beskrive stemningen i byrådet?

- Vi har nok alle sammen behov for en påskeferie.

Vi har alle en forpligtelse til at vaske tavlen ren og komme videre herfra. Vi fra Dansk Folkeparti vil i hvert fald gøre, hvad vi kan for det, siger Henrik Brodersen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App