Nedbrændt fyr ved Præstø Fjord skal opføres igen

Det nedbrændte Roneklint Fyr skal genopføres. Det har udvalg for Klima og Miljø i Vordingborg Kommune besluttet. Prisen bliver cirka 300.000 kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

At være fyr og flamme er normalvis en positiv ting. Den 28. december 2018 var en flamme i Roneklint Fyr dog skyld i, at det gamle fyr ved Præstø Fjord brændte ned til grunden.

Men nu er der igen anledning til begejstring for dem, der har savnet fyret. Udvalget for Klima & Miljø i Vordingborg Kommune har nemlig besluttet, at fyret skal genopføres. Og det er noget, næstformand i udvalget, Eva Sommer-Madsen (V), ser frem til.

- Der ligger ikke lige sådan et fyr på hvert hjørne, så det er noget man lægger mærke til i landskabet, siger hun.

Artiklen fortæstter under billedet.

Roneklint Fyr før branden 28. december 2018.
Roneklint Fyr før branden 28. december 2018. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV ØST

Planen er, at fyret skal genopføres i samme stil. Det nedbrændte fyr havde stået på sin plads siden 1894, hvor fyrpasseren Ebbe hver aften tændte tre petroleumslamper og hejste dem til tops i fyret, så skibe kunne komme sikkert i havn.

I år eller næste år

Det er blevet undersøgt, om genopførelsen kan dækkes af forsikringspenge, men det er der ikke udsigt til, oplyser Eva Sommer-Madsen. Derfor skal de cirka 300.000 kroner, renovationen koster, findes internt.

- Vi skal have vores embedsmænd til at arbejde med det. Så nu skal vi finde noget økonomi til det, siger Eva Sommer Madsen og tilføjer, at pengene kan findes.

Roneklint Fyr
Læs også
Historisk fyr ved Præstø Fjord brændt ned til grunden
Roneklint Fyr
Læs også
Historisk fyr ved Præstø Fjord brændt ned til grunden

Næstformanden oplyser, at der ikke er nogen fast tidshorisont. Men hun håber, at fyret igen kan pryde indsejlingen til Præstø Fjord så snart som muligt.

- Det er inden for en overskuelig fremtid. Jeg vil tro i løbet af året eller måske næste år, lyder det fra Eva Sommer-Madsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

De sørgelige rester af Roneklint Fyr den 28. december sidste år.
De sørgelige rester af Roneklint Fyr den 28. december sidste år. Foto: Giesela Gille

Politisag droppet

Der blev oprettet en politisag efter branden den 28. december, men den sag er blevet droppet igen. Det fremgår af et bilag i udvalgsreferatet, at der ikke findes grundlag for at fortsætte efterforskningen med følgende begrundelse:

Jeg har ved min afgørelse lagt vægt på, at efterforskningen i sagen, herunder gerningsstedsundersøgelsen, ikke har tilvejebragt spor, vidneafhøringer eller andre beviser til sagen. Det er politiets opfattelse, at branden kan være opstået som følge af afskydning af fyrværkeri, står der i bilaget, som er underskrevet af politikommissær hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Kenneth Lund-Jensen

Sagen bliver dog taget op igen, hvis der kommer nye oplysninger frem i sagen.

Det, der i dag er Roneklint fyr, var det sidste aktive af i alt tre fyr med fast forskelligfarvet lys, som tidligere har ledt sejladsen sikkert ind gennem de smalle sejlløb til Præstø.


Nyhedsoverblik