Naturfredningsforening kritiserer mulig Lundbeck-udvidelse i Lumsås

Lundbeck vil gerne udvide deres fabrik i Lumsås – til stor frustration for Danmarks Naturfredningsforening i Odsherred.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I fremtiden kan medicinalvirksomheden Lundbecks fabrik i Lumsås komme til at rage 17 meter op i luften og stikke et godt stykke frem over nabomarken.

Odsherred Kommune pusler nemlig med en ny lokalplan, som giver Lundbeck lov til at udvide deres fabrik. Det skal sikre, at virksomheden fortsat kan producere deres nyudviklede produkter.

quote Det er et kystområde, og Lundbeck vil gerne udvide ned ad en bakke mod vandet. Ud mod kystskrænten. Det synes vi er et stort problem

Nora Tams, ormand i DN Odsherred

Men som TV ØST kunne fortælle for halvanden uge siden, så bekymrer den mulige udvidelse de omkringliggende sommerhusejere, som ikke er vilde med ideen om så stor en fabrik i de naturskønne omgivelser – og nu melder også Danmarks Naturfredningsforening (DN) sig på banen med kritik af projektet.

I et høringssvar kritiserer de både processen op til vedtagelsen af lokalplanen og selve udvidelsen.

- Udvidelsen er meget stor i landskabet. Og så er det et kystområde, og Lundbeck vil gerne udvide ned ad en bakke mod vandet. Ud mod kystskrænten. Det synes vi er et stort problem, siger Nora Tams, formand i DN Odsherred, til TV ØST. 

LumsaasogLundbeck
Læs også
Ny lokalplan deler vandene: Vi vil gerne imødekomme vores naboer
LumsaasogLundbeck
Læs også
Ny lokalplan deler vandene: Vi vil gerne imødekomme vores naboer

Andre interesser på spil

Formanden forstår dog godt, at udvidelsen kan have en positiv effekt på for eksempel antallet af arbejdspladser i Odsherred.

- Vores interesse er jo at beskytte naturen og miljøet, men jeg forstår godt, at det er en svær sag, og at der også er andre interesser i spil, siger Nora Tams.

Dog mener DN Odsherred at selve processen med den nye lokalplan kunne have været håndteret bedre fra kommunens side. Blandt andet har de frivillige i organisationen haft svært ved at finde et tillæg til kommunalplanen – som ifølge dem er hele forudsætningen for lokalplanforslaget – på kommunens hjemmeside.

quote Der har manglet nogle links, og det er selvfølgelig en fejl, der kan ske. Men det er ærgerligt, og det besværliggør processen

Nora Tams, ormand i DN Odsherred

- Der har manglet nogle links, og det er selvfølgelig en fejl, der kan ske. Men det er ærgerligt, og det besværliggør processen. Rent demokratisk er det et problem, siger Nora Tams.

Burde være drøftet i offentligheden

I høringssvaret lægger DN Odsherred også vægt på, at lokalplantillægget burde være diskuteret i offentligheden.

- Sagen er, at det er intentionerne bag kommuneplatillæg 14, der burde have været diskuteret i offentligheden, da det er disse intentioner, der nu "bare bliver udfyldt i den nye lokalplan, skriver de i svaret. 

Læs også
Her vil Lundbeck udvide i Lumsås
Læs også
Her vil Lundbeck udvide i Lumsås

- Den aktuelle høring foregår altså de facto på et meget sent tidspunkt i planlægningsforløbet. Så sent, at løbet populært sagt er kørt.

DN Odsherred vil nu kontakte Erhvervsstyrelsen for at høre dem, om de mener, at Lundbecks udvidelse er i overensstemmelse med de nationale landskabelige interesser.

Formanden understreger, at Lundbeck generelt overholder regler, der er, i forhold til at beskytte miljøet.

Medicinalvirksomheden Lundbeck ønsker at udvidde deres fabrik i Lumsås.  Det vil man gerne imødekomme i Odsherred Kommune tillader derfor en lokalplan, der giver dem muligheden. Men det bekymrer en masse sommerhusejere i området.

Nyhedsoverblik