Næstved sparer på energien - og du sparer på varmeregningen

Der er sparet omkring 2500 MWh hos Næstved Fjernvarme ved at skrue på nogle knapper. Det svarer til 800.000-900.000 kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- De ringede til os fra Næstved Fjernvarme og sagde til os, at vi ikke udnytter vores energi godt nok. Sådan siger Karina Zachariasen fra Næstved, som er kunde hos Næstved Fjernvarme.

quote Jeg sidder som regnskabsdame og holder øje med tal og hvor vi kan spare, men jeg så den ikke

Karina Zachariasen fra Næstved

Hun har fået hendes gamle anlæg skiftet ud med et nyt. Hvis et anlæg som Karina Zachariasens gamle anlæg ikke kører godt, så formår det ikke at køle vandet godt nok ned på vandets tilbageløb. Det vil sige, at anlægget ikke udnytter varmen i vandet godt nok.

Når varmen ikke bliver udnyttet godt nok, bliver Næstved Fjernvarme nødt til at sende mere varmt vand ud i systemet, og regningen for det ender hos forbrugerne. Derfor er der penge at spare ved at få et nyt anlæg.

Sådan ser en gammel varmtvandsbeholder ud, som er stærkt til-kalket.
Sådan ser en gammel varmtvandsbeholder ud, som er stærkt til-kalket. Foto: Mika Hänninen - TV ØST

Forbrugeren betaler for den dårlige energi

Fordi Karina Zachariasens gamle anlæg ikke kølede vandet tilstrækkeligt ned, betalte hun hvert år et ekstra gebyr. Men med det nye anlæg, slipper hun for gebyret.

Info

  • Næstved Fjernvarme er partner i EU-projektet Mærk Næstved - Bæredygtig Grøn Byudvikling under Ressource City og Næstved Kommune.
  • Projektet arbejder bl.a. målrettet med energireduktion og -effektiviseringer i Næstved. Dette sker gennem afprøvning af nye metoder og teknologi.

- Det kom meget bag på mig. Jeg sidder som regnskabsdame og holder øje med tal, og hvor vi kan spare, men jeg så den ikke. Jeg så ikke, at man betalte en straf for ikke at køle vandet godt nok ned på vej ud, siger hun.

Det er blandt andet derfor, at Næstved Fjernvarme nu tager på kundebesøg og skruer på et par knapper for at tjekke, om det er muligt at spare på energien

- En ventil i en fjernvarmeinstallation kan sidde fast, hvorfor den ikke skruer op og ned i takt med at udetemperaturen falder/stiger. Enten skal ventilen skiftes eller blot "motioneres". Det er den simple version. Andre gange er varmtvandsbeholderen kalket helt til og det varme vand strømmer igennem og bliver ikke udnyttet, siger Jens Andersen, der er direktør for Næstved Fjernvarme.

Det handler om at skabe en grøn by

Det var projektet Bæredygtig Grøn Byudvikling, som hører under Center for Plan og Miljø i Næstved, der henvendte sig til Næstved Fjernvarme med en opfordring om at arbejde med energioptimering hos deres kunder. Projektet handler om at skabe bæredygtig grøn byudvikling i Næstved Kommune.

- Fjernvarme er nemt at gå til. Det er en af de her lavthængende frugter, hvor både kunden og Næstved Fjernvarme hurtigt kan se nogle resultater, siger Anette Moss, der er projektleder for Bæredygtig Grøn Byudvikling.

Hvorfor er fjernvarme et godt sted at tage fat, når man ønsker at arbejde med energi og grøn byudvikling?

- Fordi det er noget, der ligger kunderne og alle vores borgere nær. Der er mange, der har fjernvarme i Næstved by, og kan vi reducere energiforbruget er vi nået et godt stykke af vejen.

quote Der er mange, der har fjernvarme i Næstved by, og kan vi reducere energiforbruget, er vi nået et godt stykke af vejen

Anette Moss, projektleder for Bæredygtig Grøn Byudvikling

Hvad betyder det for en by som Næstved?

- Det handler også om meget andet end fjernvarme. Det handler om i det hele taget at få gjort noget godt for energiforbruget og i det hele taget få energiforbruget ned. Det kan dels være med til at brande byen som en bæredygtig, grøn by, og så kan det også være med til at gøre den mere energivenlig. Det er noget som vi forbrugere i bymidten kan være med til og som vi også kan være stolte af.

Projektet mindsker CO2-udslip

Bedre energiudnyttelse og CO2-besparelser er det, som Bæredygtig Grøn Byudvikling sigter efter og derfor kan partnerskabet med Næstved Fjernvarme betegnes som en succes.

Allerede det første år har Næstved Fjernvarme kunne se store CO2-besparelser, som svarer til 138 standardhuses energiforbrug. Dertil kommer, at den cirkulerede vandmængde i hele fjernvarmesystemet er reduceret med 100.000 m3 svarende til årsforbruget for 330 husstande. Det betyder, at fjernvarmesystemet kan modtage 330 nye husstande uden at skulle udvide kapaciteten i ledningsnettet.

quote Det er har et kæmpepotentiale, hvis det bliver en succes

Jens Andersen, direktør for Næstved Fjernvarme

For Karina Zachariasen fra Næstved handler energispareprojektet da heller ikke kun om fjernvarmens størrelse.

- Vi har nogle børn, som gerne skulle have den her jord mange år endnu. Så er vi nødt til at passe på den allesammen.

Muligvis flere besparelser at hente 

Næstved Fjernvarme arbejder også på andre energispareprojekter. De er blandt andet ved at undersøge, hvordan fjernvarmerørene nede i jorden kan isoleres bedre. 

Rester fra genbrugsglas kan være bedre til at isolere fjernvarmerør, end grus, som man i dag bruger som fyld omkring rørene. 

Normalt bliver grus pakket rundt om fjernvarmerør, men grus isolerer stort set ikke, og der er en stor udledning af varme fra fjernvarmerørene.
Normalt bliver grus pakket rundt om fjernvarmerør, men grus isolerer stort set ikke, og der er en stor udledning af varme fra fjernvarmerørene. Foto: Mika Hänninen - TV ØST

Via Bæredygtig Grøn Byudvikling har Næstved Fjernvarme også fået kontakt til Dansk Celleglas. Lige nu afprøver Dansk Celleglas isoleringsmateriale lavet af genbrugsglasrester hos Næstved Fjernvarme. Samarbejdet kan derfor give en mulighed for endnu flere besparelser samtidig med at sikre genanvendelse af et restmateriale.

Og genbrugsglasrester isolerer bedre, mener direktøren for Dansk Celleglas.

- I det her tilfælde er det ganske enkelt, fordi matieralet består af luft. Og luft er det bedste isolator, vi har. Stillestående luft isolerer bedre end næste noget andet materiale, siger teknisk direktør Henrik Dalsø.

Ifølge direktøren for Næstved Fjernvarme er forsøget stadig i test-fasen, men kan på sigt have store konsekvenser:

- Det er har et kæmpepotentiale, hvis det bliver en succes. Hvis vi med det materiale kan minimere ledningstabet med f.eks. 20% vil vi årligt kunne spare 4 mio.kr. - og det er kun Næstved, siger Jens Andersen.


Nyhedsoverblik