Næsten alle har fri: Kun i én kommune går eleverne i skole grundlovsdag

Grundlovsdag har i dag reelt fået status af en helligdag. Kun i én kommune i vores sendeområde er eleverne i skole i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Indtil 1975 var der en regel, der dikterede, at grundlovsdag talte som en halv fridag. Derefter stoppede dagen med at have status af fridag.

Danskerne har dog taget dagen så meget til sig, at næsten alle nu holder fri. I de 12 kommuner, som TV ØST dækker, skal skoleeleverne kun afsted i Faxe Kommune. Alle andre skoleelever skal blive hjemme – og for ungerne i vuggestuer og børnehaver er der helt lukket i 10 ud af 12 kommuner.

Det viser en gennemgang af kommunernes planer for grundlovsdag.

KommuneDaginstitutionerSkoler
OdsherredLukketLukket
HolbækLukketLukket
KalundborgLukketLukket
RingstedLukketLukket
SorøLukketLukket
SlagelseLukketLukket
FaxeDe fleste institutioner lukketÅben
StevnsLukketLukket
NæstvedLukketLukket
VordingborgMange institutioner lukketLukket
GuldborgsundLukketLukket
LollandLukketLukket

Lige så hellig som juleaften

Mens skolebørnene i Faxe skal i skole tirsdag, så har man andre steder valgt at gøre fridagen til en hel lille ferie ved at tage mandagen med. Det ser man eksempelvis i Kalundborg, Ringsted og Slagelse Kommuner.

Og at man tager det seriøst med fri på grundlovsdag ses i tilbuddet om nødpasning eller fællespasning af børnene i vuggestuer og børnehaver. I hovedparten af kommunerne i vores område er der således ingen mulighed for at få passet børnene på grundlovsdag – med juleaftensdag som den eneste tilsvarende lukkedag, helt uden mulighed for pasning.

Mange voksne har også fri

At der ikke er regler for grundlovsdag er i særlig grad tydeligt, når det kommer til de voksnes frihed.

I udgangspunktet er det ens overenskomst, der afgør, om man har fri på grundlovsdag og i øvrigt også 1. maj. Dagene er ikke offentlige hellig- eller fridage – og på den samme arbejdsplads kan der være faggrupper, der skal på arbejde, mens andre har fri.

En stor del af de offentligt ansatte har således fri grundlovsdag, ligesom ansatte i industrien og på kontorområdet rigtig mange steder har fri. Tommelfingerreglen i overenskomsterne er dog, at arbejdsgiveren godt kan vælge at aflyse helligdagen, hvis der kompenseres med et tillæg.

Det er samtidig meget forskelligt, om dagen er en hel eller en halv fridag. Tit følges grundlovsdag dog i overenskomsten med 1. maj – men det er forskelligt fra overenskomst til overenskomst, hvordan man griber det an.

En ældgammel tradition

Grundlovsdag har været markeret i Danmark siden slutningen af 1800-tallet, efter Danmark fik sin første tilnærmelsesvist demokratiske grundlov i 1849.

Traditionen er faktisk flere hundrede år ældre end grundloven selv. Tidligere var der dage i foråret med skovtur og taler, der markerede dannelsen af stænderforsamlingerne. Det var råd, der under enevælden kunne foreslå kongen at lave nye love. Forsamlingerne blev erstattet med Landstinget og Folketinget, da grundloven trådte i kraft.


Nyhedsoverblik