Naboerne til nyt udrejsecenter er bekymrede: - Jeg overvejer at sætte pigtråd op

I Kalvehave overvejer borgerne at opruste, efter nyheden om, at et udrejsecenter skal placeres på Lindholm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Man skulle måske tro, julefreden ville sænke sig 1. søndag i advent. Men ikke i Kalvehave, som asylansøgerne kan tage færgen til.

Det er med den nye Finanslov vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti, at kriminelle udlændinge fremover skal opholde sig på Lindholm fremfor i Jylland.

Lindholm
Læs også
Finanslovsaftale:
Udviste asylansøgere skal sendes til nyt udrejsecenter på Lindholm
Lindholm
Læs også
Finanslovsaftale:
Udviste asylansøgere skal sendes til nyt udrejsecenter på Lindholm

Det blev offentliggjort for to dage siden, hvor det skabte lokal debat. Men roen har langtfra lagt sig i Kalvehave.

- Folk er meget nervøse for det her. Er der nogle hårde kriminelle? Og hvem skal passe dem? Hvor meget frihed har de? Det ved vi ikke, siger Peter Johansen, som er den lokale brugsuddeler.

Folk er nervøse, fortæller brugsudeler Peter Johansen.
Folk er nervøse, fortæller brugsudeler Peter Johansen.

Brugshandler er bange for tyverier

I Bording I Jylland, hvor de kriminelle udlændinge bor I dag, har etableringen af udrejsecenter Korsholmgård betydet faldende huspriser, cykeltyverier og mange butikstyverier og især det sidste gør brugsuddeleren nervøs.

- Hvis de kun får otte kroner i lommepenge om dagen, og de også skal betale for en færgebillet, så er der intet at købe for. Så er det jo de fastboende og butikkerne, der står for skud, siger brugsuddeler Peter Johansen. 

Han vil se tiden an, men han er allerede nervøs for fremtiden.

- Så skal jeg optimere ligesom, man gør inden for politiet. Så skal jeg til at have nogle flere ansatte. Men hvor skal de penge komme fra? Folk handler jo ikke mere, fordi der kommer 100 kriminelle over på Lindholm, siger Peter Johansen.

Joachim Brix-Hansen overvejer at opsætte hegn, pigtråd, og kameraer.
Joachim Brix-Hansen overvejer at opsætte hegn, pigtråd, og kameraer.

Borgere frygter økuller, fangeoprør og færgekapringer

ifølge planen skal seks betjente fra kriminalforsorgen være på Lindholm og seks betjente skal skabe tryghed i Kalvehave.

Det er frygten for, hvad 125 kriminelle på en ø, gør ved et lokalsamfund med 2200 borgere.

- Jeg overvejer at få kameraer op, hegn, pigtråd osv. når tiden kommer, samt anskaffe en stor vagthund og måske søge våbentilladelse, siger Joachim Brix-Hansen.

På Lindholm vil der I følge dansk folkeparti hverken blive aktiviteter, mulighed for at lave mad eller for at se tv og i Kalvehavefrygter de hvad opholdet på øen gør ved de udviste.

- Jeg er da alvorligt bange for, at de vil få økuller og måske blive aggressive og i værste fald fangeoprør, færgekapringer. Jeg kan også have mine bange anelser for, hvor lang tid det vil tage politiet at få forstærkninger frem, hvis det kommer til sådan et oprør på Lindholm eller en kapring, siger han.

Borgmester Mikael Smed vil tage affære

Mikael Smed (S) borgmester i Vordingborg, har tidligere udtalt sig kritisk om det at oprette et udrejsecenter på Lindholm. 

- Jeg synes, det er kritisabelt, at man står med en problemstilling i Jylland, hvor der er en utryghed blandt nogle borgere og den eneste løsning, man har på det, er at flytte problemet til en anden landsdel og flytte utrygheden til nogle ander mennesker. Man er overhovedet ikke inde og addressere de problematikker, der ligger omkring det.

Borgmesteren vil arbejde videre med at skitsere problematikker for Christiansborg, siger han.

- Vi vil kæmpe imod det her. For det første synes jeg, man må kigge på økonomien, og om det er en samfundsmæssig god model, og for det andet er der nogle miljømæssige påvirkninger, som en masse mennesker kan have på Stege Bugt. Så vi har nogle snakke, vi skal tage med Christiansborg-politikerne, siger borgmesteren.


Nyhedsoverblik