Bekymrede naboer: Kæmpe DSB-værksted vil skæmme fredet natur

En gruppe borgere har sluttet sig sammen i kamp mod et kommende DSB-værksted nær Mogenstrup Ås ved Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det vakte glæde hos mange i Næstved, da DSB annoncerede, at et nyt, stort togværksted skal bygges sydøst for byen ved Mogenstrup Ås. Det er dog ikke alle, der er begejstrede.

Flere naboer til godset Fladsågård har nu samlet sig i Aktivgruppen til besvarelse af landskabet ved Mogenstrup Ås. De er bekymrede for, hvad byggeriet af værkstedsanlægget vil betyde for det naturskønne område syd for Næstved by.

Charlotte Vestergaard Pedersen og Hilbert Andersen er nogle af dem, der mener, at et sådan værkstedsanlæg vil ødelægge naturen ved den fredede Mogenstrup Ås og Fårebakkerne.

Centralværksted
Læs også
DSB køber kæmpegrund ved Næstved til nyt værksted
Centralværksted
Læs også
DSB køber kæmpegrund ved Næstved til nyt værksted

- Vi mener, det er en principiel sag, at når noget er fredet, og vi har et istidslandskab, så hører de to ting sammen, siger Charlotte Vestergaard Pedersen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Markeret med de røde prikker er det område, som DSB har en købsaftale på. Det hvide areal er det område, hvor trafikselskabet forventer at kunne bygge værkstedsanlægget. 
Markeret med de røde prikker er det område, som DSB har en købsaftale på. Det hvide areal er det område, hvor trafikselskabet forventer at kunne bygge værkstedsanlægget.  Foto: DSB

Værkstedet bliver ikke bygget på det fredede område. Men naboerne mener, at man er så tæt på, at det alligevel vil gøre skade.

- Hvis man lægger et kæmpestort industrianlæg med meget store bygninger, så vil det skæmme den oplevelse, man har af istidslandskabet og i forhold til for eksempel undervisning med børn og mennesker, der kunne være interesseret i at komme og se det her istidslandskab, så vil hele det her anlæg jo komme til at stjæle billedet, siger hun. 

Åbent brev til kommune og borgere

Op mod et informationsmøde om DSB's planer den 14. marts har aktivgruppen omdelt et åbent brev om det mulige byggeri for at gøre opmærksom på omfanget af DSB's planer.

- De færreste ved, hvor det skal ligge, og hvor meget det kommer til at fylde, siger Hilbert Andersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er her foran Fårebakkerne, DSB vil bygge et værkstedsanlæg. 
Det er her foran Fårebakkerne, DSB vil bygge et værkstedsanlæg.  Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

I brevet foreslår gruppen andre mulige områder, hvor der kan bygges et anlæg til reparation og vedligehold af DSB's togsæt. De peger blandt andet på et område cirka to kilometer øst for Ringsted Station med tilkørsel via godstogsristen og ud langs det gamle Hvalsøspor til det åbne land syd for Højhastighedssporet.

I aktivgruppen mener vi bestemt ikke, at det er en ønskværdig situation at skubbe anlægget over til andre. Vi må imidlertid insistere på, at et anlæg med en sådan størrelse og betydning skal placeres hvor der er sket en objektiv og grundig afvejning af de landskabelige, rationelle og funktionelle forhold, skriver aktivgruppen.

Skal godkendes af myndighederne

Torben Kronstam, der er underdirektør i DSB Strategi og Togmateriel, fortæller, at planerne om værkstedet syd for Næstved stadig er i en meget tidlig fase, og at man endnu er i gang med at undersøge, om det overhovedet er muligt at bygge et anlæg på arealet ved Mogenstrup Ås.

Næstved Station
Læs også
Næstved får lokomotivværksted og 100 arbejdspladser
Næstved Station
Læs også
Næstved får lokomotivværksted og 100 arbejdspladser

- Vi har jo en proces, som vi skal igennem nu, hvor vi skal drøfte dette her med Næstved Kommune, med Miljøstyrelsen og med Trafik, Bolig- og Byggestyrelsen. Alle tre er myndigheder i denne proces, og de skal selvfølgelig høres, siger Torben Kronstam.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det er for foden af Fårebakkerne DSB håber at kunne bygge et nyt værkstedsanlæg.

- Vi skal selvfølgelig lave de ansøgninger og de forundersøgelser, som myndighederne kræver, siger han og understreger, at DSB ikke kan gennemføre projektet, hvis ikke de tre myndigheder godkender planerne.

- Vi får jo ikke tilladelser til at lave noget, hvis myndighederne ikke synes, at det er en god idé, siger underdirektøren.

Den 1. oktober 2019 forventes det at være afgjort, om DSB kan bygge deres værkstedsanlæg ved Fladsågård.

Der afholdes et kommunalt informationsmøde om DSB's planer om værkstedsanlægget i Faldsåhallens lokaler torsdag den 14. marts klokken 17.00 til 19.30. 


Nyhedsoverblik